Cijene nafte pogodile kurdsku regiju u Iraku

Niske cijene nafte pogađaju i naftom bogatu Kurdsku provinciju na sjeveru Iraka.

Kako izvještava reporter Al Jazeere Osama Bin Javaid, regionalna vlada suočena je sa padom prihoda, što ograničava njenu borbu protiv snaga grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Regionalna vlada sjevernog Iraka izvozi gotovo pola miliona barela nafte dnevno. Ali, njeni problemi sa centralnom vladom u Bagdadu štete lokalnoj ekonomiji.

Radnici već četiri mjeseca nisu dobili plate, a vlada duguje milijarde dolara naftnim kompanijama i finansijskim institucijama.

Više od 600 infrastrukturnih projekata je obustavljeno, među njima su i škole, bolnice i putevi.

Zavisnost od energenata

Osim pomoći za gotovo dva miliona raseljenih lica iz regije, vladi je neophodan novac kako bi nastavila borbu protiv ISIL-a.

“Najveći problem kurdske vlade i Bagdada je pad cijena nafte što je napravilo potpuni haos u državnim budžetima. Uprkos dogovoru Bagdada i Erbila, obje strane imaju problema sa plaćanjem računa”, kazao je Alex Schindelar, energetski ekspert.

“Ekonomija kurdske regije gotovo u potpunosti zavisi od energetskog sektora. Procjenjuje se da Kurdska vlada kontrolira gotovo tri posto svjetskih zaliha plina. Ali, uz oružane sukobe na svojim granicama, pojedini političari vide energetske resurse više kao izazov nego priliku”, izvještava reporter Al Jazeere.

Problem korupcije

Infrastruktura za izvoz plina još je u fazi izgradnje. Plinovod bi trebao biti u funkciji tek 2017. Njime bi se taj energent trebao transportirati iz regije Kurdistana, preko Turske do ostalih svjetskih tržišta.

No, osim finansijskih i regionalnih problema, tu je i problem korupcije.

“Da, istina je da imamo problem sa korupcijom. Nemamo adekvatne institucije. Problem je što su mnogi političari ujedno i prodavači nafte, vlasnici su kompanija za uvoz, izvoz i transport nafte, a imaju i rafinerije”, kaže Ali Saleh, član Vijeća za ekonomiju i finansije.

Kurdska regionalna vlada, poput plina, i naftu transportira do Turske odakle je razne kompanije prodaju velikom broju zemalja.

No, zbog niskih cijena crnog zlata i blizine konfliktnih područja kurdska regija u Iraku teško se uspijeva brinuti o svom narodu.

Izvor: Al Jazeera