Hrvatska od turizma očekuje osam milijardi eura

Hrvatski turizam bi ovu godinu mogao pamtiti kao rekordnu po broju noćenja i zaradi. Svi pokazatelji najavljuju da bi 2008. godina, kada su prihodi od turizma dostigli osam milijardi eura, mogla biti premašena.

Sunce, more i prepune plaže – u Hrvatskoj se u prvih sedam mjeseci ove godine odmaralo oko 7,5 miliona gostiju.

“Bili smo na Braču, bilo je veoma lijepo. Sada smo u Šibeniku dva dana, sviđa nam se i još otkrivamo grad”, navodi jedna turistkinja iz Francuske.

Ova godina bilježi porast turističkih dolazaka od sedam posto i noćenja od devet posto. To su brojke koje se odnose na Jadran, ali i na grad Zagreb istovremeno. U jednom hostelu u centru grada popunjeno je svih 170 kreveta.

Apsolutno puni

“U usporedbi s prošlom godinom, brojke su kod nas identične. Sezona ide izuzetno dobro, jako smo zadovoljni našom popunjenošću, svaki dan smo appsolutno puni”, navodi Marinko Sekulić iz Chill out hostela.

U turističkoj zajednici grada Zagreba vjeruju kako će premašiti prošlogodišnjih 1,6 miliona noćenja i povećati zaradu.

“Prosječna potrošnja je 125 eura, a tu je uključena cijena samog hotelskog ili nekog drugog smještaja, a isto tako, dalje otpada na kupovinu, neku konzumaciju po restoranima ili kafićima“, kazala je Darja Juzbašić iz Turističke zajednice grada Zagreba.

Koliko od turizma zarađuje država zbraja Hrvatska narodna banka. Samo prvi kvartal ove godine bilježi porast od 10 posto u odnosu na isto razdoblje rekordne 2008. godine.

“Osam milijardi eura turistička je zarada koja se očekuje ove godine. Mogla bi biti i veća, a iako dobro zvuči, ekonomisti pojašnjavaju da se sav taj novac neće sliti u državni proračun”, javila je reporterka Al Jazeere Ana Mlinarić.

Iako ta grana, prema podacima Hrvatskog instituta za turizam, čini blizu 10 posto bruto domaćeg prpoizvoda, državna blagajna profitirat će u znatno manjoj mjeri.

Povlašteni status

“To je tako iz razloga najvažnijeg – turizam u Hrvatskoj ima povlašten status. Imate primjer da stopa poreza na dodanu vrijednostje manje od te opće stope, koja iznosi 25 posto. Ona je trenutno na nekih 13 posto”, rekao je Ivan Kožić iz Hrvatskog instituta za turizam.

A koliko god da se zaradi, utrošit će se na otplatu državnih dugova, kažu iz resornog ministarstva.

“To vam je i pet godina unaprijed odlučeno. Svi programima kojima hrvatrska Vlada stabilizira naš proračun i svakako će doprinijeti smanjenju deficita, zaduženja i povećanju platne bilance”, navodi Darko Lorencin, ministar turizma.

No, ekonomski stručnjaci upozoravaju da turizam ne može otvoriti vrata privrednom oporavku. On bi trebao biti dodatak ekonomiji i popraviti standard građana.

Izvor: Al Jazeera