Četvrtina firmi želi se izmjestiti iz Grčke

Banke u Grčkoj su u ponedjeljak otvorene, ali su kontrole kapitala i dalje na snazi (Reuters)

Kontrole kapitala koje su uvele vlasti u Grčkoj teško su pogodile preduzeća u toj zemlji, od kojih gotovo četvrtina želi preseliti svoja sjedišta u inozemstvo, pokazala je anketa neprofitne organizacije za podršku preduzetnicima Endeavor Greece.

Endeavor Greece je sredinom jula anketirao 300 preduzeća, od kojih je 58 posto navelo da je ograničenje prekograničnih transakcija značajno utjecalo na njihovo poslovanje, prenosi agencija France Presse.

“Mnoge kompanije ne mogu uvoziti sirovine ili nemaju pristup uslugama i infrastrukturi u inozemstvu”, navodi organizacija, dodavši da 23 posto anektiranih firmi planira preseliti sjedište u inostranstvo radi veće sigurnosti, stabilnosti i slobodnog toka novca, prenosi Tanjug.

Pad prihoda

Više od dvije trećine kompanija, odnosno 69 posto, zabilježilo je značajan pad prihoda, a 11 posto moralo je smanjiti ili obustaviti proizvodnju zbog nestašice sirovina.

Grčka je uvela kontrole kapitala 29. jula, zatvorila banke i berzu i ograničila podizanje novca sa bankomata u nastojanju da spriječi odliv sredstava iz banaka i kolaps finansijskog sektora.

Banke u Grčkoj su u ponedjeljak otvorene, ali su kontrole kapitala i dalje na snazi.

Gotovo polovina kompanija, 45 posto, navela je da zbog kontrola kapitala kasne s plaćanjem dobavljačima.

Izvor: Agencije