Avtovaz: Pola milijarde eura za nove Lade

Serijska proizvodnja modela Vesta trebala bi početi 25. septembra, a crossovera X-Ray (koncept na slici) sredinom decembra (Getty Images)

Najveći ruski proizvođač putničkih automobila Avtovaz uložit će ove godine 30 milijardi rubalja (517 miliona eura) u pripremu i pokretanje proizvodnje modela Lada Vesta i Lada X-Ray, rekao je predsjednik kompanije, Bo Andersson.

Serijska proizvodnja novog modela sedana Vesta trebala bi početi 25. septembra, a crossovera X-Ray sredinom decembra, kazao je Anderson tokom internetske konferencije za novinare.

Investicioni program Avtovaza prošle godine je bio 20 milijardi rubalja. Direktor firme naglasio je kako investicioni program ove godine finansiraju pretežno banke-partneri, prenosi Tas.

„Najveći dio investicija dolazi iz Vnješekonombanke (VEB), a dio smo morali finansirati iz vlastitog novčanog toka“, objasnio je novinarima vršilac dužnosti finansijskog direktora, Stefan Maurer

U 2012. godini Avtovaz se dogovorio sa Vnješekonombankom o kreditnoj liniji vrijednoj 60 milijardi rubalja (1,03 milijarde eura) do 2020. godine, za finansiranje investicionog programa proizvođača automobila, za pokretanje novih proizvoda i modernizaciju prozivodnih kapaciteta.

Pad prodaje, rast udjela

Prodaja Avtovaza u maju ove godine u Rusiji je pala 33 posto, na 22.800 vozila, u poređenju sa istim mjesecom prošle godine, kada je prodato 34.060 jedinica.

U prva četiri mjeseca ove godine prodaja Avtovaza je smanjena 37,7 posto na međugodišnjem nivou, na 516.135 automobila, a samo Lada je prodato 30 posto manje, 114.213 vozila.

Rusko tržište automobila je u padu već više od dvije godine, ali Avtovaz je za to vrijeme povećao svoj udio i sada njegova vozila čine 20 procenata svih prodatih u Rusiji.

Izvor: Agencije