Kinezi bolji život traže povratkom na selo

Nakon 30 godina neprekidnog privrednog rasta, u Kini su milioni ljudi napustili život na selu u potrazi za boljim životom u gradovima. U mnogim slučajevima to je značilo i potpuni nestanak sela.

Veći dio moderne Kine izgleda ovako: ogromni gradovi, koje je često ne samo nemoguće razlikovati, već se i guše u vlastitom uspjehu. Nije ni čudo što su neki umorni od ovakvog života.

Selo Bisan je starije od 1.000 godina i sjedište pokreta koji ljude iz gradova pokušava vratiti na selo.

“Ruralna naselja su, zapravo, osnova kineskog života. Zbog njih, ukoliko želite razumjeti ovo društvo, morate otići na selo”, kaže umjetnik Ou Ning, koji je napustio Peking prije dvije godine, umoran od zagađenog zraka i gužvi.

Povratak investicija

Od tada radi na oživljavanju sela Bisan, gdje želi napraviti kafić i umjetničku galeriju. Prvi put u mnogo godina, radnici ovdje mogu pronaći posao.

“Nadam se da će lokalno stanovništvo biti zadovoljno prihodom i da će svi moći zaraditi više novca”, ističe ovaj umjetnik i nada se da će privući i turiste.

Ukoliko se to dogodi, onda će i Ou Ning moći povratiti dio uloženog u svoju investiciju. Prošle godine je osnovao prvu knjižaru u selu, a prije toga i štalu za krave.

“Godine 1978, kada se Kina počela otvarati prema vanjskom svijetu, u selima poput ovog živjelo je 80 posto stanovništva. Ali, u decenijama privrednog buma deseci miliona ih je napustilo u potrazi za poslovima”, kaže novinar Al Jazeere Adrian Brown, koji je boravio u kineskoj provinciji Anhui.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera