Eurozona još vozi u dvije brzine

Kompanije u eurozoni su na pragu da zabilježe najuspješniji kvartal u posljednje četiri i po godine. Međutim, kako se bliži kraj godine, privrede najjačih ekonomija monetarne unije bilježe usporavanje rasta.

Je li politika Evropske centralne banke dovoljno stimulativna – otvoreno je pitanje koje se nameće nakon posljednjih podataka o ekonomskim indikatorima eurozone. Prema podacima, rast privatnog sektora manjih ekonomija monetarne unije nadoknadio je gubitke kompanija njenih najjačih ekonomija, s izuzetkom Njemačke.

“Eurozona još vozi u najmanje dvije brzine. Njemačka je ostala svojevrsna lokomotiva. Usluge u toj zemlji su u padu, dok industrijska proizvodnja raste. S druge strane, poslodavci su počeli zapošljavati stopom koja nije zabilježena u posljednje četiri i po godine. Ali, nasuprot Njemačkoj, pojedine periferne članice monetarne unije se još nalaze u nezavidnoj ekonomskoj situaciji. Upravo zbog tih razlika mislim da evropska regija ima još mnogo prostora za napredak”, kaže Richard Hunter, šef agencije Hargreaves Lansdowne.

Nove stimulacije

Ekonomisti računaju na dodatne stimulacije ECB-a, budući da je inflacija od 0,2 posto još daleko ispod zacrtanih dva posto.

“Mislim da još ne vidimo jasne znakove rasta inflacije i vjerujem da su prognoze ECB-a o ekonomskom rastu i inflaciji za 2016. godinu više optimistične te da će biti revidirane. Zbog toga vjerujem da će ECB moći dodatno ublažiti svoju monetarnu politiku. Ali, da ne bude sve tako crno, ekonomija eurozone raste stopom između jedan i 1,5 i to bi se trebalo nastaviti i naredne godine”, kaže Peter Dixon, ekonomist Commerzbanke.

Evropska centralna banka je ranije ovog mjeseca dala nove stimulacije u vidu smanjenja obaveznih finansijskih rezervi te proširenja svog programa kupovine državnih obveznica. Navedene mjere trebale bi osigurati rast bruto domaćeg proizvoda eurozone od 1,6 posto posto za tekuću godinu.

Izvor: Al Jazeera