Slovensku Palomu preuzimaju Poljaci

Poljaci će dokapitalizirati slovensku firmu s 15 miliona eura (Paloma/Facebook)

Poljski fond Abris preuzet će slovensku kompaniju za proizvodnju papirne konfekcije, Palomu iz Sladkog vrha, kombinacijom dokapitalizacije svježim sredstvima i otkupom akcija.

Uprava Palome je potvrdila da su završeni višemjesečni pregovori s Abrisom, i da je potpisan ugovor prema kojem će Poljaci dokapitalizirati slovensku firmu s 15 miliona eura, a dali su i uvjete otkupa, ponudivši 3,3 eura po akciji, prenosi Poslovni dnevnik.

O tome će odlučivati dioničari Palome početkom iduće godine, ali je načelni sporazum već postignut, prenosi Tanjug.

Povećanje prodaje

Paloma je, nakon više godina u kojima je ostvarivala gubitke, lani povećala prodaju za tri posto na 87 miliona eura prihoda. S novim vlasnikom želi da se razvije u najjačeg proizvođača tih vrsta papira u regiji, i da na tom tržištu poveća svoj udio, za šta je potrebno restrukturiranje i modernizacija proizvodnje.

Poljski fond već ima iskustva u industriji papira i celuloze, a investira i u preduzeća za reciklažu otpada, prodaju motornih vozila, kao i u proizvođače hrane za domaće životinje, a na javnom pozivu za dokapitalizaciju Palome, objavljenom početkom godine, ponudio je najbolje uvjete.

Paloma je u većinskom vlasništvu Slovenskog državnog holdinga (SDH), koji upravlja vlasničkim portfeljom države.

Izvor: Agencije