Novartis plaća 390 miliona dolara u nagodbi

Novartis navodi kako nije niti priznao niti negirao odgovornost u sklopu nagodbe (AP)

Farmaceutska kompanija Novartis u načelu je pristala platiti 390 miliona američkih dolara kako bi se nagodila sa američkim vlastima oko navoda da je podmićivala specijalizirane apoteke da favoriziraju neke lijekove ove firme, saopćila je švicarska kompanija u utorak.

Američko Ministarstvo pravde tužilo je Novartis na Federalnom sudu i tražilo do 3,35 milijardi dolara na osnovu tvrdnji da je najveći svjetski prodavač lijekova koji se mogu dobiti na recept nelegalnim putem pokušavao povećati prodaju lijekova koji su pokriveni programima Medicare i Medicaid, a koje finansira Vlada Sjedinjenih Američkih Država.

Provizija za dogovor od 390 miliona dolara, koja još čeka finalno odobrenje američkih vlasti, smanjila je neto prihod Novartisa u trećem kvartalu za 42 posto, na 1,8 milijardi dolara.

Sporne isplate

Izvršni direktor Joe Jimenez kazao je novinarima da je Novartis izvršio sporne isplate kako bi bio siguran da pacijenti uzimaju njihove lijekove, uključujući tretmane za sprečavanje odbacivanja transplantiranih organa, no advokati američkih vlasti se ne slažu.

„To je nešto što samo želimo ostaviti iza sebe“, dodao je Jimenez.

Novartis navodi kako nije niti priznao, niti negirao odgovornost u sklopu nagodbe.

U tužbi se Novartis tereti da je plaćao rabate kako bi poticao specijalizirane apoteke da preporučuju njegove lijekove – Exjade za snižavanje željeza u krvi i imunosupresiv Myfortic.

Izvor: Agencije