VW suspendovao šefa pogonske elektronike

Samo u Evropskoj uniji Volkswagen je opozvao 8,5 miliona vozila (EPA)

Volkswagen (VW) je suspendovao Hannoa Jeldena, šefa pogonske elektronike zbog sumnje da je imao ključnu ulogu u namještanju softvera na dizel motorima da varaju tokom testova na emisiju štetnih gasova.

Jelden je najnoviji šef među više od deset izvršnih menadžera, među kojima i nekoliko vrhunskih inženjera, koje je Volkswagen suspendovao tokom interne istrage o skandalu varanja na emisionim testovima, prenosi Anadolija.

U izvještajima njemačkih medija navodi se kako je Jelden pod istragom njemačkog tužilaštva zbog prevare, a kao izvor informacije naveli su VW.

Jelden je 22 godine zaposlen u VW-u i ima veliko isksutvo u izradi motora s elektronskim mjenjačem, kao i u kontroli hardvera i softvera.

Reprogramiranje softvera

On je osumnjičen da je reprogramiranjem softver osposobio da vara na testovima emisije štetnih gasova još 2007. godine, kada je dizelov motor koji je sada u središtu skandala bio još u fazi razvoja.

VW je objavio kako više od 11 miliona vozila prodatih diljem svijeta ima EA 189 dizelov motor koji je opremljen softverom koji je varao na emisionim testovima.

Samo u Evropskoj uniji Volkswagen je opozvao 8,5 miliona vozila.

Šteta koju će kompanija pretrpjeti zbog skandala procjenjuje se na gotovo 30 milijardi eura.

VW je u četvrtak objavio da je u zemljama članicama Evropske unije obustavio prodaju preostalih vozila koja imaju dizel motore sa softverom koji omogućava varanje na testovima za ispušne gasove.

Njemačka agencija za nadzor saobraćaja motornim vozilima KBA je također nedavno najavila da će primorati Volkswagen da iz saobraćaja u toj zemlji povuče 2,4 miliona vozila.

Izvor: Agencije