Tržište nafte stabilno nakon kralja Abdullaha

Dok Saudijska Arabija pozdravlja novog kralja, investitori se pitaju predstoje li nove nesigurnosti na tržištu nafte, na kojem su se cijene prepolovile tokom šest mjeseci.

Smrt kralja Abdullaha došla je usred nekih od najvećih promjena na tržištu nafte u decenijama.

Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde pohvalila je  liderstvo kralja Abdullaha.

“Njegova smrt me duboko rastužila. Sreli smo se nekoliko puta. Ostavlja veliko nasljedstvo, ali i veliki gubitak. Bio je veliki vođa, proveo mnogo reformi u domovini, i na vrlo diskretan način ozbiljno se zalagao za prava žena”, kazala je Lagarde.

Nastavak tržišne politike

Očekuje se da će Abdullahov brat i nasljednik, kralj Salman, nastaviti trenutnu politiku zaštite OPEC-ovog udjela na tržištu, održavajući proizvodnju nafte na 30 miliona barela dnevno.

“Očekuje se da će stanje ostati nepromijenjeno. Svakako ćemo u doglednoj budućnosti vidjeti nastavak preobilne opskrbe tržišta”, kaže Alastair McCaig, tržišni analitičar.

Ali, spekulira se o budućnosti ministra za naftu Alija el-Naimija, koji je u prošlosti izrazio želju za odstupanjem sa funkcije.

Takva promjena bi otvorila pitanja o saudijskoj energetskoj politici, ali analitičari tvrde da do toga neće doći barem u narednom kratkom periodu.

Blag porast cijena

“Dodatna nestabilnost koja bi se mogla javiti nije nužno nešto što bismo htjeli vidjeti”, dodaje McCaig.

Cijene sirove nafte blago su porasle nakon vijesti o smrti kralja Abdullaha, da bi do kraja dana cijene ponovno pojeftinile.

Barel nafte tipa Brent po zatvaranju trgovanja u petak koštao je 48,72 dolara, dok je barel američke nafte pojeftinio za 2,6 posto.

Sudeći prema ekonomskim analizama proteklih sedmica, njihov rast ne očekuje se u skorije vrijeme.

Izvor: Al Jazeera