Švicarski franak opet raste, dužnici zabrinuti

Švicarska središnja banka neočekivano je ukinula mjeru ograničenja tečaja franka prema euru na minimalnih 1,20 franaka za euro, zbog čega je tečaj franka snažno porastao prema euru, a Udruga Franak iz Hrvatske zatražila hitan sastanak s tamošnjim ministrom financija Borisom Lalovcem.

Neposredno nakon SNB-ove objave, u četvrtak prijepodne, franak je poskočio gotovo 30 posto prema euru i njime se trgovalo po 80,52 centima za euro.

Naknadno se stabilizirao na 1,03 franka za euro.

Švicarska je valuta ojačala i 25 posto prema dolaru, na 88,7 centima za dolar.

“Svaka takva odluka SNB-a donosi promjenu što se tiče dužnika s kreditima u francima, na koje to u ovome trenutku dosta negativno utječe. Nama je to katastrofalno. Ne možemo još projicirati što će biti u budućnosti. Kontaktirali smo odmah ministra Lalovca i zatražili hitni sastanak kako bismo potražili neka rješenja za građane”, rekao je Denis Smajo, koordinator Udruge Franak.

Za daljnje komentare, dodaje, trebaju još ekonomisti udruge “odraditi analizu”.

Intervencija središnje banke

Švicarska središnja banka uvela je mjere obrane tečaja franka na minimalno 1,20 franaka za euro u rujnu 2011. godine, kako bi zakočila naglo jačanje franka prema euru pod utjecajem navale ulagača koji su u vrijeme dužničke krize u eurozoni tražili sigurno utočište za kapital u švicarskoj valuti.

Jaki franak nepovoljno bi utjecao na gospodarstvo, pa je SNB intervenirao.

“Ta izvanredna i privremena mjera zaštitila je švicarsko gospodarstvo od ozbiljne štete. Švicarski je franak i dalje jak, ali je njegova prekomjerna vrijednost u cjelini smanjena od uvođenja minimalnog tečaja. Gospodarstvo je uspjelo iskoristiti prednosti koje mu je donijela ta faza kako bi se prilagodilo novoj situaciji”, navodi se u priopćenju SNB-a.

Pojašnjavajući neočekivan potez, u SNB-u ukazuju na sve izraženije razlike u monetarnoj politici ključnih gospodarstava, očekujući izgledno zaoštravanje tog trenda.

“Euro je znatno oslabio prema dolaru, a franak je zbog toga oslabio prema dolaru. U takvim okolnostima SNB je zaključio da provedba i očuvanje minimalnog tečaja franka prema euru više nije opravdana”, navodi se u priopćenju.

Držanje depozita će naplaćivati

Još prošlog mjeseca banka je bila prisiljena poduzeti dodatne mjere kako bi obranila minimalni tečaj, jer su ulagači ponovo počeli pojačano kupovati franak, zabrinuti za eurozonu i strahujući od produbljavanja krize u Rusiji.

Stoga su poručili da će naplaćivati bankama držanje depozita u francima, prvi puta od 70-ih godina prošlog stoljeća.

Kako bi zaustavila jačanje franka, u četvrtak je SNB povećala negativnu kamatu na velike depozite po viđenju za pola postotnog boda, na 0,75 posto.

Ujedno je pomaknula ciljani raspon tromjesečnog libora dublje u negativni teritorij, između minus 1,25 posto i minus 0,25 posto, sa sadašnjih minus 0,75 posto i 0,25 posto.

Ukidanje minimalnog tečaja iznenadilo je u četvrtak tržišta, budući da je viceguverner Jean-Pierre Danthine još u ponedjeljak kazao da će ga zadržati kao jedan od temelja monetarne politike.

“Potez je jako rizičan. Vidite po reakciji tržišta da je ekstreman”, zaključuje Alessandro Bee, ekonomist Sarasina.

Čelnik SNB-a Thomas Jordan kazao je u četvrtak da očekuje slabljenje franka u dogledno vrijeme s visokih razina dosegnutih nakon odluke o ukidanju minimalnog kursa prema euru.

Švicarski guverner nije želio odgovoriti na pitanje je li SNB aktivan na deviznim tržištima te se osvrnuo tek na iznenađenje koje je mjera izazvala na tržištima.

‘Morate iznenaditi tržišta’

“Ako odlučite ukinuti takvu mjeru, morate iznenaditi tržišta”, kazao je Jordan novinarima.

Na društvenim mrežama ovaj događaj već se naziva “Frankogedon”.

“Vrijednosti tečaja [franka prema ostalim valutama] kojima trenutno svjedočimo signaliziraju da je jako precijenjen. Trebale bi se spustiti na održivije razine”, rekao je Jordan.

“Tržišta obično pretjerano reagiraju kada ih se tako iznenadi”, ističe švicarski guverner. “Današnje prilike nisu one koje će biti relevantne za švicarske izvoznike u 2015. godini Trebale bi se vratiti na razumnije razine”, dodao je.

“Ključno je pitanje tajminga”, pojasnio je švicarski guverner. “Dugo je minimalni tečaj bio održiv i bio je ispravna mjera. Sada se situacije promijenila zbog međunarodnih zbivanja, pa minimalni kurs više nije opravdan”, istaknuo je Jordan.

Lagarde iznenađena

“Uvođenje minimalnog tečaja nije bila pogrešna odluka, bio je to jako važan alat monetarne politike”, poručio je.

Šefica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde je u četvrtak izjavila kako je iznenađena odlukom SNB-a da odustaje od politike ograničavanja najviše vrijednosti franka prema euru.

“To je zaista bilo iznenađenje”, rekla je ona i istakla da je šef SNB-a Jordan nije kontaktirao i da je iznenađena zbog toga.

Lagard kaže da se nada da je SNB o tome obavijestio kolege iz drugih centralnih banaka, ali da nije sigurna u to.

Ona nije željela komentirati samu odluku SNB-a.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO