Kongres počeo deregulaciju Wall Streeta

Republikanci tvrde da je nužno što prije osloboditi poduzetnike propisa koje smatraju skupim za ekonomiju (Getty Images)

Zastupnički dom američkog Kongresa, u kojem većinu imaju republikanci, donio je više mjera koje će, ističe Bijela kuća, “oslabiti i potkopati” veliku finansijsku reformu Dodd-Frank, donesenu nakon krize koja je izbila 2008. godine.

Uprkos prijetnji veta predsjednika Baracka Obame, Dom je odobrio paket mjera obuhvaćenih jednim dokumentom sa 271 glasom “za” i 154 “protiv”.

Protiv su uglavnom glasali demokrati.

Zakon, koji još treba prihvatiti Senat, pomaknut će obavezu velikih banaka da se riješe nekih derivata s 2017. na 2019. godinu, na temelju takozvanog Volckerovog pravila, nazvanog po imenu bivšeg predsjednika američke centralne banke Paula Volckera.

Osloboditi poduzetnike propisa

Savezne rezerve su još u decembru dale bankama rok, pomaknuvši krajnji rok za usklađivanje do 2017. godine.

“Iznenađuje da veliki poslovni bankari, poznati po svojoj oštroumnosti i spremnosti da savjetuju klijente kako će restrukturirati svoje kompanije, pa i čitave sektore, u više od pet godina nisu sposobni reorganizirati svoje vlastite djelatnosti”, našalio se tada Paul Volcker (87) u saopćenju.

Međutim, republikanci imaju stav da je nužno što prije osloboditi poduzetnike propisa i uredaba koje smatraju skupim za ekonomiju.

“Američka ekonomija teško probavlja hiljade stranica Dodd-Franka i stotine novih uredaba, a mali poduzetnici i brojni pojedinci koji traže poslove računaju na Washington kako bi propise učinili podnošljivijima”, rekao je republikanac Randy Neugebauer.

Izvor: Agencije