Kongres počeo deregulaciju Wall Streeta

Republikanci tvrde da je nužno što prije osloboditi poduzetnike propisa koje smatraju skupim za ekonomiju (Getty Images)
Republikanci tvrde da je nužno što prije osloboditi poduzetnike propisa koje smatraju skupim za ekonomiju (Getty Images)

Zastupnički dom američkog Kongresa, u kojem većinu imaju republikanci, donio je više mjera koje će, ističe Bijela kuća, “oslabiti i potkopati” veliku finansijsku reformu Dodd-Frank, donesenu nakon krize koja je izbila 2008. godine.

Uprkos prijetnji veta predsjednika Baracka Obame, Dom je odobrio paket mjera obuhvaćenih jednim dokumentom sa 271 glasom “za” i 154 “protiv”.

Protiv su uglavnom glasali demokrati.

Zakon, koji još treba prihvatiti Senat, pomaknut će obavezu velikih banaka da se riješe nekih derivata s 2017. na 2019. godinu, na temelju takozvanog Volckerovog pravila, nazvanog po imenu bivšeg predsjednika američke centralne banke Paula Volckera.

Osloboditi poduzetnike propisa

Savezne rezerve su još u decembru dale bankama rok, pomaknuvši krajnji rok za usklađivanje do 2017. godine.

“Iznenađuje da veliki poslovni bankari, poznati po svojoj oštroumnosti i spremnosti da savjetuju klijente kako će restrukturirati svoje kompanije, pa i čitave sektore, u više od pet godina nisu sposobni reorganizirati svoje vlastite djelatnosti”, našalio se tada Paul Volcker (87) u saopćenju.

Međutim, republikanci imaju stav da je nužno što prije osloboditi poduzetnike propisa i uredaba koje smatraju skupim za ekonomiju.

“Američka ekonomija teško probavlja hiljade stranica Dodd-Franka i stotine novih uredaba, a mali poduzetnici i brojni pojedinci koji traže poslove računaju na Washington kako bi propise učinili podnošljivijima”, rekao je republikanac Randy Neugebauer.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO