Sukobi ugrozili rast globalne trgovine

Očekuje se porast obima globalne trgovine za četiri posto umjesto prethodno prognoziranih 5,3 posto (Reuters)

Obim globalne trgovine robom će ove i naredne godine porasti manje od očekivanog, jer faktori poput regionalnih sukoba i izbijanja epidemije ebole ugrožavaju privredni rast, saopćila je Svjetska trgovinska organizacija (WTO), navode agencije.

„Globalna trgovina robom će ove godine porasti za 3,1 posto, što je znatno manje u odnosu na aprilsku prognozu od 4,6 procenata i posljedica je slabijeg od očekivanog rasta BDP-a svjetske privrede, ali i prigušene uvozne tražnje u prvoj polovini godine“, navodi se u saopćenju WTO-a, a prenosi Reuters.

U narednoj godini, obim globalne trgovine će, prema procjenama WTO-a, vjerovatno porasti za četiri posto umjesto prethodno prognoziranih 5,3 posto zbog geopolitičkih tenzija, regionalnih sukoba i zdravstvene krize (ebole).

Obaranje prognoza

Ekonomisti svjetske organizacije prethodno su predviđali snažniji rast trgovine, ali je umjesto toga tempo trgovine početkom ove godine stagnirao zbog pada uvozne potražnje u državama u razvoju, oštre zime u Sjedinjenim Američkim Državama i podizanja poreza na dodatnu vrijednost (PDV) u Japanu.

Prema saopštenju WTO-a, potencijalno pogoršanje tenzija u Ukrajini, eskalacija sukoba na Bliskom istoku i rastuća panika zbog izbijanja epidemije ebole u zapadnoj Africi, uzrokovali su obaranje prognoza rasta globalne trgovine.

Izvor: Agencije