Island: Ruski embargo – mač sa dvije oštrice

Ruski embargo na uvoz hrane iz Europske unije i SAD-a, kao protumjera sankcijama koje je Zapad uveo Rusiji zbog krize u Ukrajini, predstavlja zlatnu priliku za druge izvoznike.

Island je jedna od zemalja koje pokušavaju da odgovore na potražnju za ribom na ruskom tržištu. Međutim, islandski ribari smatraju da ta šansa ima ograničen rok trajanja.

Tvornica za preradu ribe “Saltver” radi punom parom. Obiteljska tvrtka smještena u malom ribarskom mjestu Keflavic, na zapadu Islanda, zapošljava stotinu radnika i prerađuje više od stotinu tona skuše dnevno.

Prilika za izvoz, ali i zabrinutost

Vijest da bi Rusija mogla uputiti veliku narudžbu obradovala je Upravu kompanije.

“To je fantastično. Nismo u stanju isporučiti sve, ali ćemo isporučiti koliko smo god u mogućnosti”, kaže menadžer Gudmundur Gudmunsson.

Island je najavio kako je spreman zadovoljiti rusko tržište, nakon što je Moskva zabranila Europskoj uniji, SAD-u i drugim zemljama da u Rusiju izvoze niz prehrambenih proizvoda, uključujući i ribu.

Međutim, to znači da će zemlje koje više ne mogu izvoziti u Rusiju povećati izvoz na druga tržišta.

“Zabrana uvoza skuše, koju je Rusija uvela tim državama, nama će otežati izvoz te ribe na druga tržišta, jer će konkurencija biti veća”, objašnjava Bjorgvin Viktor, kapetan broda Siggi Bjarna.

Ribari strahuju da će rast ponude na drugim tržištima oboriti cijene ribe. To je prijetnja koja je uplašila i moćni islandski sindikat, koji zastupa vlasnike ribarskih brodica.

‘Ohladiti’ ideju o Rusiji kao rudniku zlata

“To će definitivno imati negativne posljedice, jer će druge zemlje, koje ne mogu izvoziti u Rusiju, povećati izvoz na tržište Europe”, kaže Hakeur Thor Hauksson, predsjednik sindikata ribara.

Ključ uspjeha, tvrde kritičari, jeste održavanje jakih trgovačkih veza s alternativnim tržištima.

“Ribarstvo je jedna od ključnih industrija na Islandu, koja sudjeluje u BDP-u sa 11 posto, a Rusija je svakako jedno od najvećih izvoznih tržišta ovdašnjih ribara”, izvještava reporterka Al Jazeere Kim Vinnel.

Ekonomisti se slažu da se ta suradnja treba dodatno ojačati, ali za sada većina smatra kako ideju da Moskva postane još veći rudnik zlata treba, ipak, malo “ohladiti”.

Izvor: Al Jazeera