Rusija daje milijarde državnim bankama

Veliki dio novca ide VTB Banci (EPA)

Ruska vlada odobrila je 239 milijardi rubalja (6,6 milijardi dolara) pomoći za dvije najveće državne banke, pogođene zapadnim sankcijama.

VTB banka dobit će veliki dio odobrenog novca, 214 milijardi rubalja, dok će Rosselkhozbank dobiti 25 milijardi, navodi se u uredbi objavljenoj na internetskoj stranici Vlade.

Sankcije koje su zapadne zemlje uvele Rusiji zbog podrške proruskim pobunjenicima u Ukrajini ograničile su pristup dviju banaka zapadnim tržištima kapitala.

Banke će izdati nove povlaštene dionice koje će kupiti ruski stabilizacijski fond, finansiran najvećim dijelom prihodima od prodaje nafte. Početkom augusta ti su prihodi iznosili 86,5 milijardi dolara.

Pomoć poljoprivrednicima

Zbog ograničenog pristupa tržištima kapitala srezale su sposobnost ruskih banaka za kreditiranje, i to u trenutku kada slaba domaća potražnja koči rast, a Vlada želi da domaće firme povećaju ulaganja kako bi smanjile ovisnost o Zapadu.

Rusija je zauzvrat zabranila uvoz većine prehrambenih proizvoda iz Evropske unije i SAD-a, pa će po ocjeni zvaničnika poljoprivredni sektor trebati gotovo 18 milijardi dolara dodatnih ulaganja kako bi proizvodio više hrane.

Poslovni dnevni list Vedomosti izvijestio je danas da Vlada Rusije razmišlja o osnivanju državne reosiguravajuće kompanije. Rusija je i u tom sektoru veoma ovisna o stranim firmama.

List je citirao izvor Ministarstva finansija koji je rekao da će stvaranje takve firme za početak zahtijevati najmanje 1,5 milijardi dolara kapitala, dok finansijski časopis Dengi procjenjuje da sektor treba deset milijardi dolara kapitala kako bi se zamijenile strane firme.

Banka VTB izvijestila je prošle sedmice da joj se neto dobit u prvoj polovini godine smanjila 82 posto u odnosu na isto razdoblje lani, na pet milijardi rubalja. Izrazili su uvjerenje da se mogu oduprijeti zapadnim sankcijama.

Izvor: Agencije