Evropski izvoznici trpe zbog sankcija Rusiji

Nakon što je Evropska unija uvela sankcije Rusiji zbog učešća u ratu u Ukrajini, brojne evropske kompanije su osjetile posljedice tih sankcija.

Prihodi danskog pivarskog giganta Carlsberga dobrim dijelom ovise o ruskom tržištu, čak 35 posto.

Samim tim, ukrajinska kriza tu kompaniju počinje itekako da košta. Carlsberg je već najavio da očekuje pad profita, što je odmah spustilo i cijenu njegovih dionica, i to za šest posto.

Specijal: Kriza u Ukrajini

No, u ovom slučaj nisu krive sankcije, već slabljenje ruske ekonomije. I ostale evropske kompanije zbog sankcija dobijaju glavobolje.

Rusija je, naprimjer, glavno izvozno tržište grčkih poljoprivrednika. Prošle godine na to tržište plasirali su  proizvode u vrijednosti 180 miliona eura.

Uvođenje embarga rezultiralo je prelijevanjem voća i povrća na grčkim pijačnim tezgama i strahovitim padom cijena.

Christos Yannakakis, izvoznik voća i predsjednik Asocijacije proizvođača regije Imathia, kazao je: “Šezdeset posto breskvi smo tamo izvozili, kao i 50 posto našeg kivija i više od 90 posto jagoda. Tako da Rusija za nas nije neko beznačajno tržište, kao za Italiju i Španiju.”

Nedovoljne odštete

Poljoprivrednici smatraju da odštete koje će dobiti nisu ni približno dovoljne, a sve je veća bojazan da će ta situacija ozbiljno uzdrmati ionako krhku grčku ekonomiju, baš kao i druge oslabljene zemlje eurozone.

Tržišni analitičar Michael Hewson je rekao: “Grčka više nego bilo koja druga zemlja eurozone ima potrebu za tim izvoznim tržištem, jer to je zemlja koja ima još dug put oporavka pred sobom.”

Rusija je jedan od najvećih kupaca španskih narandži, a italijanske isporuke sira nedavno su vraćene sa ruskih granica.

No, cijela Evropa već osjeća utjecaj te političke krize. Prema nekim istraživanjima, više od polovine finskih kompanija osjeća posljedice, a najgore je pogođen lanac robnih kuća Stockmann.

Cijene norveškog lososa su u padu, a udarac sankcija polako osjećaju i njemačke kompanije EON i Daimler. Čak 25.000 radnih mjesta u Njemačkoj je pod direktnom prijetnjom sankcija.

Jedini pobjednik i profiter u Evropi je Švicarska, koja se ne nalazi na listi kažnjenih zemalja. Naime, ruski ljubitelji italijanskog svježeg sira mocarele i tvrdog sira parmezana već su prešli na švicarski polutvrdi sir ementaler i tvrdi grujer.

Izvor: Al Jazeera