Srbija upozorena zbog Južnog toka

Gradnja plinovoda Južni tok na području zemalja Evropske unije do daljnjeg je zaustavljena. Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso ostaje pri tome da se evropski zakoni moraju poštivati.

Ista pravila vrijede i za Srbiju, koja je zemlja kandidat za članstvo u Uniji. Srbija je upozorena da će se, kada je riječ o gradnji energetske infrastrukture, od 1. januara iduće godine prema njoj postupati kao da je članica EU-a.

Radove na Južnom toku nadgledat će EK-a. Primjer oštre politike Brisel je već pokazao u slučaju Bugarske.

“Upravo smo pokrenuli prekršajni postupak protiv Bugarske, što pokazuje da mislimo ozbiljno. Ostali prekršajni postupci u vezi s drugim zemljama uslijedit će ako neke od prepreka našem unutrašnjem tržištu ne budu otklonjene”, kaže Barroso.

Usklađivanje zakonodavstva

Evropska komisija od Srbije očekuje da počne s usklađivanjem zakonodavstva te da poštuje obaveze kao članica Energetske zajednice. Istovremeno, iz ruskog Gazproma je Ministarstvu energetike Srbije potvrđeno da bi gradnja Južnog toka u Srbiji mogla početi već idućeg mjeseca.

“Azerbejdžan i Velika Britanija su se dogovorili da grade gasovod koji se zove TAP, od Azerbejdžana do Italije. Za njega ne važi energetski paket, a važi za Južni tok. Ti dvostruki standardi su toliko postali licemerni i smešni da jednostavno ne vredi o tome razgovarati. Taj ko kaže da to treba raditi, ispada smešan”, kaže Vojislav Vuletić, predsjednik Udruženja za gas Srbije.

Ipak, Srbija će, kako je saopćeno iz resornog ministarstva, čekati dogovor Brisela i Moskve. Do tada će poštivati dogovor s Gazpromom.

Izvor: Al Jazeera