Nike i Adidas spremni za utakmicu u Brazilu

Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu sve je bliže. Radovi na infrastrukturi se privode kraju, a reprezentacije se užurbano pripremaju.

U sjeni sportskih priprema vode se one ekonomske. Svoje snage u marketinškoj utakmici odmjerit će svjetski brendovi, među kojima su najveći rivali – Nike i Adidas.

Neizvjestan pobjednik

Historijski gledano, njemački Adidas tradicionalno je najviše vezan za fudbal, ali američki Nike užurbano gradi svoje ime i u tom sportu.

“Svjetsko prvenstvo ima jasan kontekst za nas. Ono će nam omogućiti da zajedno sa našim potrošačima povećamo poslovanje i ojačamo poziciju kao jedan od vodećih nogometnih brendova”, kaže Trevor Edwards, predsjednik Nikea.

Međutim, ko će pobijediti na utakmici brendova u Brazilu?

Nike pravi dresove za 10 od 32 reprezentacije, prvi put više od Adidasa. Njihov glavni adut je logo na dresu glavnih favorita, Brazila, sa izgledima za pobjedu tri naprama jedan.

Adidas se vezao za glavne rivale – Argentinu, Njemačku i Španiju, trenutnog svjetskog šampiona.

“Nike je prvi u udjelu na tržištu sportske opreme, ali Adidasovo nasljeđe i tradicija im i dalje omogućava da budu lideri u segmentu nogometne opreme. Međutim, Nike ih brzo sustiže”, ocijenio je Drew Barrand, stručnjak za odnose s javnošću.

Minimalne razlike

Oba brenda su izbacila na tržište nove, inovativne kopačke. Međutim, budući da rekreativni igrači u parkovima neće osjetiti veliku razliku, prodaja će se zasnivati na tome koja zvijezda nosi čiju obuću.

I tu su razlike minimalne. Kopačke mnarke nose igrači poput Neymara, Cristiana Ronalda, Riberyja ili Inieste, dok “adidaske” nose Barcelonini Messi i Xavi, te imena poput Robina Van Persieja i Arjena Robbena.

Prednost Adidasa je što je glavni sponzor Svjetskog prvenstva i već bilježi rast prodaje oficijelne lopte.

Kako god je zvali, lopta već ima svoj Twitter profil, sa više od stotinu hiljada ljudi koji ga prate.

I Nike je aktivan na socijalnim mrežama. Najčešći je brend koji se spominje na Instagramu i povezan je sa 48 miliona ljubitelja nogometa širom svijeta.

U iščekivanju sudijskog zvižduka, izgleda da su snage ravnopravne. Međutim, najbolji aduti ne garantiraju pobjedu.

Pad valuta na tržištima u razvoju, poput Brazila, mogao bi izbrisati profite sa Svjetskog prvenstva za obje kompanije. Pobjednik će biti onaj ko se uspije spasiti od tog ekonomskog penala.

Izvor: Al Jazeera