Gazprom povećao cijenu plina za Ukrajinu

Smanjenje za više od 100 dolara na 1000 kubnih metara bilo je odobreno u decembru prošle godine (Reuters)

Najveći ruski proizvođač prirodnog plina kompanija Gazprom saopćila je danas da u drugom kvartalu podiže cijenu tog energenta za Ukrajinu na 385,5 dolara za 1000 kubnih metara sa 268,5 dolara iz prvog tromjesečja.

“U skladu s ugovorom na snazi o isporuci plina, njegova cijena za Ukrajinu utvrdit će se u drugom tromjesečju na 385,5 dolara”, kazao je predsjednik uprave ruskog diva Aleksej Miller u saopćenju, dodajući da odobreni popust više nije na snazi.

Specijal: Kriza u Ukrajini

“Istovremeno, cijena transporta ruskog plina kroz područje Ukrajine povećava se, počevši od drugog tromjesečja” za deset posto, dodao je, a prenosi Hina.

“Gazprom će platiti to povećanje tarife za tranzit i u potpunosti ispuniti ugovorne obaveze”, rekao je Miller.

Smanjenje za više od 100 dolara na 1000 kubnih metara bilo je odobreno u decembru prošle godine, u okviru opsežnog plana pomoći koji je Moskva odobrila Ukrajini kako bi ova izbjegla stečaj.

Takvom odlukom Ukrajina je izgubila popust na cijenu plina koji je dogovorila sa Rusijom prije izbijanja političke krize u Kijevu novembra prošle godine, a koja je završena smjenjivanjem ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča i pripajanjem ukrajinskog poluotoka Krima Rusiji, prenio je Reuters.

Prema riječima izvršnog direktora Gazproma, ukrajinski dug za ruski plin iznosi 1,7 milijardi dolara.

Italija se okreće Norveškoj

U međuvremenu, u Evropi su počeli razgovori o mogućem smanjenju uvoza energenata iz Rusije, poslije oštrog pogoršanja političke situacije u Ukrajini i ulaska Krima u sastav Rusije.

Italijanska energetska kompanija ENI potpisala je završni sporazum s norveškom kompanijom “Statoil” o ponovnom razmatranju uvjeta za dugoročne isporuke plina u Italiju.

Revizija odražava promijenjene uvjete na globalnom tržištu plana, saopćeno je iz kompanije ENI i dodano da je sporazum sa Statoilom izuzetno važan u uvjetima aktuelnih političkih promjena u svijetu.

Taj ugovor je također dio napora italijanske kompanije da revidira dugoročne ugovore u okviru promjena portfolija od 1. januara 2016, navodi kompanija, a prenosi ITAR-TASS.

Kako je ruska agencija ranije javila, pozivajući se na šefa kompanije ENI Paola Scaronija, Italija može preživjeti bez ruskog plina u slučaju prestanka njegovih isporuka uslijed mogućih sankcija.

“Ruski plin je samo gotovo 30 posto naše potrošnje i mi bismo mogli živjeti bez kupovine plina od Rusije”, rekao je i ukazao na mogućnost kupovine plina iz Alžira i Libije.

“Ta situacija nam se ne dopada – ukoliko budemo ograničeni, cijene će neizbježno rasti”, rekao je ranije Scaroni.

Povećanje isporuke

Norveška ne može bitno povećati isporuke plina u Evropu u slučaju smanjenja nabavki od Rusije, rekao je ranije ministar za naftu i energiju te zemlje Tord Lien.

“Mi možemo u kratkoročnoj perspektivi povećati proizvodnju plina, ali ne značajno”, rekao je u intervjuu njemačkom listu “Handelsblatt”.

Prema njegovim riječima, Rusija je pouzdan snabdjevač plinom, ali ubuduće EU može povećati kupovinu energenata u SAD-u i Africi, zahvaljujući proširenju kapaciteta za prihvatanje tečnog naftnog plina (TNG).

Do 2020. godine Norveška planira povećati proizvodnju plina na 130 milijardi kubnih metara godišnje sa 110 milijardi, koliko je bilo 2012.

Veći dio norveškog plina se isporučuje evropskim zemljama plinovodima, prenijela je ruska agencija Ria novosti.

Ranije je ministar ekonomije i energetike Njemačke Sigmar Gabriel također priznao da ne vidi razumnu alternativu ruskom plinu.

Izvor: Agencije