Zuckerberg za internet dostupan svima na planeti

San Marka Zuckerberga, da internet učini dostupnim svima na planeti, mogao bi uskoro postati stvarnost.

Osnivač Facebooka u pregovorima je sa proizvođačem dronova Titan Aerospaceom. Princip je inovativan – podrazumijeva korištenje zračnih balona koje pokreće sunčeva energija kako bi odaslali internet signale u nepristupačne regije.

Medijski izvještaji govore da je Facebook u pregovorima o kupovini drona vrijednog 60 miliona dolara.

Takozvani atmosferski sateliti sposobni su za odašiljanje internetskog signala širom svijeta. Izvršni direktor proizvođača, kompanije Titan, nije želio komentirati pregovore s Facebookom, ali je potvrdio da su izvršili probu prototipa modela drona.

Lindsey Turrentine, izvršna urednica internetskog portala posvećenog informacijskim tehnologijama CNET, kazala je: “Mogla bi to biti svojevrsna utrka. Događa se u interesantnom trenutku, zar ne? Pet milijardi ljudi u svijetu nema pouzdan pristup internetu. Stoga bi potražnja mogla biti ogromna.”

Lansiranje dronova

Prema detaljima pregovora koji su dospjeli u javnost, plan Facebooka je lansiranje 11.000 dronova u narednih pet godina. Time bi nepristupačni krajevi, prvenstveno u Africi, dobili pristup 3G mreži.

“Ako bismo od ovoga mogli napraviti uspješnu industriju, mislim da bi u narednih pet godina broj korisnika interneta mogao značajno premašiti trenutnih više od milijardu korisnika. Nadam se da ćemo u narednoj deceniji napraviti iskorak u povezivanju ostatka planete”, ocijenio je Zuckerberg.

Iako načelno pozdravljaju ideju, pojedini analitičari upozoravaju na to da bi plan Facebooka mogao imati i negativne efekte na sigurnost korisničkih podataka.

“Ako je Facebook kanal za sve informacije koje dolaze putem interneta, šta će Facebook, zapravo, uraditi s informacijama izvan njegovog ekosistema”, upitala je Turrentine.

Na ovo i druga važna pitanja odgovore ćemo, možda, saznati kada se završe pregovori, koji bi mogli promijeniti budućnost interneta.

Izvor: Al Jazeera