Zima ‘zaledila’ mnoge kompanije

Rekordna zima odbija popustiti u centralnim i istočnim dijelovima Amerike, a veliki minusi mogli bi zalediti mnoge kompanije.

Naime, skoro 90 posto Velikih jezera je smrznuto, što je zatvorilo unosne rute prema Kanadi. Industrija brodskog transporta bukvalno stoji okovana ledom.

Na brodogradilištu Fraser u Minnesoti ekipe rade na niskim temperaturama, popravljajući teretne brodove koji plove Velikim jezerima.

Ova ogromna plovila i teret moraju biti spremni kada počne transportna sezona.

“Moraju poći odavde na vrijeme za prvi utovar. Žele biti poredani i potpuno utovareni, usmjereni ka jugu, čim se otvore kapije”, kaže Tom Curelli iz Fraser Shipyardsa.

Polarni vrtlog

Problem je što niko nije siguran kada će se to desiti. Nešto leda na jezerima je normalno, ali ne u ovoj mjeri. Satelitske slike pokazuju da je pet Velikih jezera, prvi put u prethodnih nekoliko decenija, skoro potpuno zaleđeno.

Krivci su snažni arktički vjetrovi, poznati kao Polarni vrtlog, koji su rezultirali jednom od najhladnijih zima ikad zabilježenih.

“Da je ljeto, bilo bi nemoguće stajati gdje se trenutno nalazim. Ovo je jezero Superior i prvi put u 20 godina potpuno je smrznuto. Na nekim dijelovima led je deblji od metar i po”, izvještava iz Minnesote reporterka Al Jazeere Kimberly Halkett.

Velika jezera su najveća grupa slatkovodnih jezera na svijetu, koja čine vitalni sjevernoamerički trgovački put, koji se ulijeva u Atlantik.

Neophodan je za transport svega, od hrane do goriva i metalnih ruda za skoro 100 miliona ljudi, tako da ledolomci rade non-stop na čišćenju ruta za brodove.

“Neke isporuke jednostavno nisu bile moguće. Led je postao predebeo da bi se jezerom moglo prolaziti. Dakle, imamo čeličane kojima treba željezna ruda i imamo komunalne usluge koje zahtijevaju ugalj. Ogroman ekonomski utjecaj na profitne marže”, izjavila je Adele Yorde iz uprave luke Duluth.

Spremni za proljeće

Zbog toga što su ovi brodovi svakodnevno zaključani u zaleđenim lukama, hiljade dolara se gube u transportnoj industriji i pratećim ekonomijama.

“Svima je dosta zime. Nastupila je tako brzo i oštro. Spremni smo za proljeće”, optimista je Tom Curelli.

Međutim, ledenom pokrivaču na jezeru Superior trebat će mjeseci da se otope. Bez obzira na to šta kalendar kaže, proljeće na Velikim jezerima bi moglo biti jako daleko.

Izvor: Al Jazeera