Proizvođači igračaka spremaju iznenađenja

Na tržištu kojim dominiraju igrice na tablet-računalima i pametnim telefonima, giganti industrije igračaka Mattel i Hasbro pripremaju svoje proizvode za nadolazeće blagdane, u nadi da će ponovno osvojiti kupce nakon slabe blagdanske sezone tijekom proteklog Božića i Nove godine.

Upravo stoga, nakon loše blagdanske sezone, spremaju se uzvratiti udarac, počevši sa skorašnjim Sajmom igračaka. Tržišni analitičari smatraju kako će im pomoći veza industrije s Hollywoodom.

“Ove godine ima više filmova nego prošle. Tu su Transformersi, Spiderman, novi Diznijev film Avioni, a mnogo filmova tek dolazi. Ima i novih TV-serija, tako da se industrija nada boljem vremenu i duljoj sezoni blagdanske kupnje”, kaže Jim Silver, glavni urednik magazina Time to Play.

Najveći igrači, Mattel i Hasbro, dolaze na Sajam igračaka 2014. godine naoružani, kako kažu, novim pristupom koji će ponovno zainteresirati djecu i njihove roditelje.

“Prvi put dajemo djevojčicama priliku da mijenjaju i kreiraju svoje ponije i zovemo ih My Little Pony Pop“, najavljuje John Frascotti, šef marketinga u Hasbrou.

Prilagođavanje tržištu

I poznati Monopol prošao je kroz modernizaciju, pa sada svatko pomoću aplikacije na tabletu može napraviti vlastitog igrača, novac i ostale karte. To je samo jedan od primjera borbe za opstanak tradicionalnih igara.

“Aplikacije rade s igračkama i promoviraju ih na internetu. Kompanije znaju da ljudi danas sve više kupuju koristeći internet i zato se prilagođavaju”, dodaje Jim Silver.

Mattel i Hasbro i dalje prodaju poznate igračke, ali ako se pogleda bolje, gotovo svi – od lokomotive Thomas do Star Warsa i Angry Birdsa – vezani su za aplikacije.

“Kako tehnologija postaje jeftinija, igračke dobivaju nove opcije unutar prihvatljive cijene”, tvrdi Adrienne Appell iz Asocijacije industrije dječjih igračaka.

Iz Hasbroa tvrde kako neprekidna integracija mora biti prioritet, ako se industrija igračaka želi vratiti na noge.

“Potrošači žele iskusiti naše brendove u različitim formatima, posebice današnja djeca. Kreću se veoma brzo između analognog i digitalnog svijeta, tako da smo u mogućnosti i klasičnu igru, poput Monopola, dostaviti u digitalnom i analognom formatu. Smatramo da djeca ne žele biti ograničena na jedan vid igre”, navodi John Frascotti.

Upravo će djeca odlučiti tko su pobjednici kada nove igračke uskoro dođu u prodavaonice.

Izvor: Al Jazeera