Skuplja struja za domaćinstva u FBiH

Nove cijene je odobrila Regulatorna komisija za energiju u FBiH (Al Jazeera)

Građani entiteta Federacije BiH (FBiH) će od 1. januara 2015. godine plaćati višu cijenu električne energije.

Računi za struju za domaćinstva koja se snabdijevaju iz “Elektroprivrede BiH” bit će uvećani za 4,33 posto, a ostaloj potrošnji za 0,88 posto.

Tako će građani koji mjesečno imaju prosječnu potrošnju od 260 kilovatsati, odnosno 44,92 KM, nakon poskupljenja plaćati račune od 46,87 KM.

Kupcima koji se snabdijevaju iz “Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosna” računi će dolaziti uvećani za 1,97 KM, odnosno, kako prosječna potrošnja mjesečno za domaćinstva iznosi 60,67 KM, sada će uslijediti nova cijena na računu od 61,84 KM.

Slobodan izbor snabdjevača

Nove cijene je odobrila Regulatorna komisija za energiju u FBiH (FERK) na današnjoj sjednici u Mostaru, odnosno, data je saglasnost na prijedlog cijene usluge javnog snabdjevača za pružanje univerzalne usluge elektroprivredama.

Na konferenciji za novinare u sjedištu FERK-a rečeno je da su od 1. januara 2015. godine svi krajnji kupci električne energije kvalifikovani kupci, čime ostvaruju pravo na slobodan izbor snabdjevača električnom energijom, a prestaju važiti tarifni stavovi za prodaju električne energije nekvalifikovanim kupcima.

Navedeno je da ne treba zaboraviti da je cijena za male komercijalne kupce smanjena za 3,66 posto, što znači da neće biti “domino-efekta”.

Izvor: Agencije