EU ublažila sankcije ruskim bankama

Vrijednost predmeta u dva spora koje je pokrenuo Sberbank iznosi 34,5 miliona eura (Reuters)

Europska unija ublažila je sankcije Rusiji u bankarskom sektoru, pokušavajući time olakšati rad i zaradu stanovnicima europskih zemalja, koji su povezani sa podružnicama ruskih banaka na teritoriju Unije.

U Službenom listu EU-a objavljeni su amandmani na dvije odluke o sankcijama, pa je ruskim bankama djelomično dozvoljeno kreditiranje.

Bankama kojima su uvedene sankcije (Sberbanka, VTB banka, Gazprombanka, Roselhozbanka i Vnešekonombanka) dozvoljeno je da uzimaju kredite u EU-u na više od 30 dana, ali samo sa ciljem da pomognu svojim ‘tvrtkama kćerima’ u zemljama Unije.

Pod tim tvrtkama podrazumijevaju se pravne osobe koje su registrirane na području zemalja EU-a te uz preduvjet da neka od spomenutih ruskih banaka posjeduje više od 50 posto njenog kapitala.

Financijski stručnjaci navode da ‘tvrtke kćeri’ Sberbanke, VTB banke i nekih drugih banaka predstavljaju prilično velike financijske strukture u inozemstvu.

One imaju desetke tisuća klijenata koji žive na području EU-a i funkcioniraju po principu samofinanciranja, pa su se sankcije negativno odrazile, prije svega, na europske državljane.

Ublažene sankcije i Sberbanci u Turskoj

SAD i EU su prije nekoliko mjeseci ublažile sankcije prema „bankama kćerima“ Sberbanke u Turskoj.

U dokumentu o uvođenju sankcija bili su dozvoljeni zajmovi za tri naftne kompanije i pet državnih banaka, pod uvjetom da je cilj kredita “osiguravanje financiranja uvoza robe koja nije zabranjena ili izvoza robe i nefinancijskih usluga između EU-a i Rusije”.

Amandmanima na odluke o sankcijama je dodano: “…ili bilo koje druge države“, što znači da EU ne želi da kreditna ograničenja za ruske tvrtke nanesu štetu europskoj trgovini sa zemljama koje nisu članice EU-a, kao što je to Ukrajina.

Financijski stručnjaci objašnjavaju da norma o financiranju “nezabranjenog izvoza i uvoza” djeluje kao nešto što se isplati i jednoj i drugoj strani.

Ta norma formalno daje legitimaciju reizvozu preko trećih zemalja, što se EU-u isplati, a ruske kompanije zauzvrat dobivaju pravo da privlače financijere na europskom tržištu.

Izvor: Agencije