Štrajk njemačkih mašinovođa završava u subotu

Na istoku zemlje veće su smetnje u saobraćaju, jer tamo je u štrajk uključeno više mašinovođa (EPA)

Sindikat njemačkih mašinovođa završit će štrajk u subotu, dva dana ranije nego što je bilo predviđeno, izjavio je u petak predsjednik GDL-a Claus Weselsky u Frankfurtu.

Štrajk će završiti u subotu u 18:00 sati, rekao je Weselsky, nakon što je Državni radni sud u Frankfurtu štrajk proglasio zakonitim.

Sindikat je najprije odbacio ponudu suda u Frankfurtu o dogovoru između Njemačke željeznice i sindikata o prestanku četverodnevnog štrajka mašinovođa, koji je zaustavio putnički i teretni promet u čitavoj zemlji.

Sud u Frankfurtu predložio je ponovni pokušaj mirenja, u koji bi bio uključen i konkurentski Željeznički i prometni sindikat, objavili su njemački mediji.

Štrajk je ispraznio i one vozove koji redovno voze, a glasnogovornica DB-a izjavila je da u petak, drugi dan štrajka, vozi oko 30 posto putničkih vozova.

Prazni vozovi

“Međutim, vozovi su relativno prazni”, dodala je, pojašnjavajući da su putnici u bojazni od gužve i neprometovanja vozova potražili druge mogućnosti prevoza.

Na istoku zemlje veće su smetnje u saobraćaju, jer tamo je u štrajk uključeno više mašinovođa.

GDL želi u pregovorima zastupati ne samo oko 20.000 mašinovođa, nego i oko 17.000 pratećeg osoblja i drugih zaposlenika na željeznici, dok sindikat EVG tvrdi da on zastupa tu skupinu.

Željeznica, međutim, želi pregovarati s dvije strane, odnosno odbija razgovarati o različitim uvjetima plata zaposlenika.

U petak, drugog dana štrajka, željeznica i sindikat EVG požalili su se na veliku opterećenost osoblja koje ne sudjeluje u štrajku, a mnogi su pronašli izlaz u bolovanju.

U pojedinim dijelovima željeznice u petak je na bolovanju bilo čak 30 do 35 posto zaposlenih.

Izvor: Agencije