BiH tvrdi da Rusiji prodaje svoje voće i povrće

Voće i povrće koje je proteklih mjeseci izvezeno u Rusku Federaciju ima valjanu dokumentaciju i ne dolazi iz neke od zemalja Europske unije, kako je Moskva sumnjala, objasnili su iz mjerodavnih institucija u Bosni i Hercegovini.

Provjere su obavljene na zahtjev Rusije, koja je ustanovila da je uvoz prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda iz Bosne i Hercegovine tri puta veći nego prošle godine.

Rusija je tražila provjeru fitosanitarnih certifikata za izvezene jabuke i kruške, a bh. vlasti su im konkretno odgovorile.

“Apsolutno, certifikati koji su izdati su validni i poklapaju se sa našom domaćom proizvodnjom”, potvrdio je Dušan Nešković, pomoćnik u Sektoru poljoprivrede pri Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Porast izvoza u Rusiju

Ove godine u Rusiju su izvezene 94 tone krumpira – prošle godine niti jedna, dok je u prvih deset mjeseci prodano više od 2.000 tona jabuka – prošle godine svega deset tona.

Upravo zato su Rusi zatražili i podatke o površinama, asortimanu i prinosima za sve vrste poljoprivrednih kultura.

Iz Sarajeva su, za svaku pojedinačnu vrstu, ustanovili da su “količine kojima se trgovalo sa Ruskom Federacijom veće nego prethodnih godina, ali su daleko od količina koje Bosna i Hercegovina može da izvozi”, dodao je Nešković.

Ruski mediji danima pišu o tome da Moskva želi odagnati svaku sumnju da se na njeno tržište, posredstvom Bosne i Hercegovine, plasiraju proizvodi iz EU-a, što je, na temelju sankcija prouzrokovanih krizom u Ukrajini, Rusija zabranila.

Zato je, prema Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, očekivan tri puta veći izvoz poljoprivrednih proizvoda u odnosu na prošlu godinu.

No, zahtjev s ruske strane smatraju sasvim legitimnim.

Rusija kao potencijalno tržište

“Mi ćemo dati informaciju o količinama, a ako Uprava dobije zahtjev za bilo kakvu kontrolu firmi koje se bave izvozom, mi ćemo to uraditi kada od nas to bude zahtijevano”, rekao je Ratko Kovačević, glasnogovornik UIO-a BiH.

Za strogu kontrolu zalažu se i poljoprivrednici, jer bolje da država strogo kontrolira izvoz, kažu, nego da ostane bez velikog tržišta.

“S obzirom da imamo problema s plasmanom u EU i da ćemo ih imati dugo zbog pitanja kvaliteta, kontrola, certificiranja, potencijalno tržište pored arapskih zemalja, Turske i EFT-a, Rusija je veliko tržište, koje bi bilo odušak za našu poljoprivredno-prehrambenu industriju”, kaže agronom Sead Jeleč.

I to tržište, kažu, treba iskoristiti jer je, kako navodi Jeleč, jedina pogodnost za zemlju koja nije u Uniji.

Izvor: Al Jazeera