Štrajk košta Air France 500 miliona eura

Kompanija je imala znatno manji broj rezervacija za četvrti kvartal (Reuters)

Dvosedmični štrajk pilota francusko-holandskog avioprijevoznika Air France – KLM izazvao je pad u putničkom saobraćaju od 15,9 posto i u teretnom od 17,7 posto, a godišnji profit umanjit će za blizu 500 miliona eura, saopćeno je iz te kompanije.

Prema procjenama menadžmenta Air Francea, operativni profit u trećem tromjesečju zbog ovog konflikta bit će manji za od 320 do 350 miliona eura u odnosu na isti kvartal 2013, kada je vrijedio 634 miliona eura, prenio je AFP.

Finansijski direktor kompanije Pierre-Francois Riolacci rekao je da je Air France u toku dvije sedmice štrajka uštedio na varijabilnim troškovima, kao što je gorivo, ili varijabilni dio zarade zaposlenih, ali je zato imao troškove smještaja putnika, kompenzacija ili kupovine karata kod konkurenata za preuzimanje jednog broja putnika koje nisu, kako je naglasio, dobili po naročito povoljnim tarifama, prenosi Tanjug.

Sekundarni efekt

Riolacci ističe i dodatni, sekundarni efekt štrajka koji se ogleda u znatno manjem broju rezervacija za četvrti kvartal, tako da će, prema procjenama, bruto operativni profit (EBITDA) u 2014. biti manji za blizu 500 miliona eura.

Operativni profit u trećem tromjesečju zbog ovog konflikta bit će manji za od 320 do 350 miliona eura u odnosu na isti kvartal 2013, kada je vrijedio 634 miliona eura.

Prije dvosedmičnog štrajka kompanija je računala na EBITDA u iznosu od 2,2 do 2,3 milijardi eura za tekuću godinu, a sada na iznos od 1,7 do 1,8 milijardi eura.

Izvor: Agencije