Njemačka ekonomija sve bliža fazi recesije

Njemačka već godinama pokušava svoju potrošnju svesti na minimum i držati se strogih mjera štednje, a na tome joj zamjeraju njeni susjedi, jer bi, prema njihovom mišljenju, Njemačka trebala biti motor rasta, a ne suprotno.

Mnogi se pitaju jesu li ekonomski problemi s periferije prešli u samo jezgro Evrope.

Evropska lokomotiva smanjila je brzinu, što je dovelo do smanjenja industrijske proizvodnje za četiri posto, a narudžbe za 5,7 posto u augustu.

Takvi podaci nagovještavaju da je njemačka ekonomija sve bliža fazi recesije.

Čak i Međunarodni monetarni fond (MMF) gubi povjerenje, a prognoze ekonomskog rasta za ovu i narednu godinu revidirane su na 1,4, odnosno 1,5 posto.

Analitičari vjeruju da su se geopolitičke tenzije odrazile na ekonomiju te zemlje.

Prognoze za Francusku također nepovoljne

“Ukrajina i Rusija sigurno su važne za njemačku ekonomiju, ali mislim da je i situacija u Kini i Hong Kongu također velika briga, budući da su to jaka tržišta za njemačke proizvode”, kazao je analitičar agencije BGC Mike Ingram.

Prognoza za Francusku, drugu ekonomiju eurozone, također nije najsvjetlija.

Čak je i iz Evropske komisije stigla poruka da bi njihov nacrt budžeta za narednu godinu mogao biti odbijen, budući da prelazi zakonsku granicu o budžetskom deficitu od 3 posto.

Ukoliko se francuski budžet odbije, bit će to prvi put da je Evropska komisija povukla takav potez.

Robert Halver, trgovac na frankfurtskoj berzi, smatra da se Francuzi ne mogu nadati ni pomoći Evropske centralne banke.

“Evropska centralna banka trpi velike kritike, ali šta je alternativa. Ako imate političare u eurozoni koji uglavnom nemaju interes za provođenje reformi jer vjeruju da se njihovi mandati bliže kraju, Evropska centralna banka prisiljena je uzeti stvari u svoje ruke”, rekao je Halver.

Ekonomija periferije se oporavlja

I dok jezgro Evrope pati, nekada problematična periferija pokazuje znakove oporavka. Grčka je, naprimjer, najavila budžetski suficit za narednu godinu i planira izdavanje novih obveznica.

Irska i Španija su dobile pohvale za strukturalne reforme i pokazuju ekonomski rast na kojem im države poput Francuske i Italije mogu zavidjeti. Ali, dugoročno gledano, bez jakog jezgra, i ostatak Evrope će osjetiti posljedice.

Baš kao što je uspjeh njemačke ekonomije podigao cijeli kontinent na noge, ukoliko ona uspori, cijela regija će usporiti zajedno sa njom.

Izvor: Al Jazeera