Lloyds Banking ukida 9.000 radnih mjesta

U proteklom tromjesečju grupa ostvarila bruto dobit od 2,2 milijarde funti, 41 posto više nego u istom razdoblju lani (Reuters)

Lloyds Banking grupa potvrdila je u utorak da će ukinuti 9.000 radnih mjesta i zatvoriti 150 poslovnica u naredne tri godine, premda je u prvih devet mjeseci zabilježila rast dobiti, prenose agencije.

Ta grupa, koja upravlja brendovima Lloyds Bank, Halifax i Bank of Scotland, izvijestila je o bruto dobiti od 1,6 milijardi funti u prvih devet mjeseci ove godine.

Samo u protekom tromjesečju grupa je ostvarila bruto dobit od 2,2 milijarde funti, 41 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, zahvaljujući oštrom smanjenju gubitaka na lošim kreditima.

Međutim, Lloyds Banking grupa rezervirala je dodatnih 900 miliona funti za pokrivanje mogućih naknada korisnicima zbog nepropisne prodaje osiguranja kredita.

Time bi ukupni troškovi Grupe u vezi tog skandala dosegnuli 11 milijardi funti.

Strateški plan

Kazne zbog skandala u vezi s namještanjem Libor kamatne stope koštat će Lloyds blizu 200 miliona funti.

Kao dio strateškog plana za naredne tri godine, grupa je najavila ukidanje 9.000 radnih mjesta ili blizu deset posto od ukupno 88.000 zaposlenih.

Od početka finansijske krize Lloyds Banking grupa smanjila je broj zaposlenih za 30.000.

Grupa je najavila i zatvaranje 150 poslovnica u naredne tri godine kao i investicije od milijardu funti u digitalne tehnologije zbog promjene navika klijenata.

Britanska vlada i dalje je najveći dioničar u toj banci s 25-postotnim udjelom, no postepeno ga smanjuje.

Još u septembru prošle godine držala je udio od 39 posto, da bi ga u međuvremenu, u dvije odvojene prodaje dionica, znatno smanjila.

Izvor: Agencije