Novi porez zabrinuo Grke

Rekord po nezaposlenosti u Evropi drži i Grčka, čiji građani sve teže preživljavaju. Prihodi domaćinstava u posljednjih pet godina smanjili su se za više od 30 posto.

Stotine hiljada vlasnika nekretnina muče se s plaćanjem novog poreza. Samo je jedan o mnogih koje je uvela Vlada, u očajničkom pokušaju da uravnoteži budžet. Porez na nekretnine mogao bi prisiliti izvjestan broj Grka da napuste svoje domove.

Kada je Gloria Aliyianni navršila 13 godina, njen otac je prikupio svu ušteđevinu koju je zaradio u južnoafričkom rudniku bakra i preselio porodicu u Grčku. Sve su uložili u nekretnine, u nadi za boljim životom u domovini. U vrijeme krize ona i njen suprug izgubili su posao. Kredit više ne mogu otplaćivati. A sada se suočavaju s novim porezom na nekretnine. Ukoliko ga ne plate, Vlada bi im mogla oduzeti dom.

Nada u bolji život

“Ovo je oduzimanje mog i posjeda mojih roditelja, kojeg su zaradili teško radeći u inostranstvu – nepoštena konfiskacija. Nakon što su nam oduzeli ušteđevinu, našli su način da uzmu i sve drugo što imamo”, rekla je Gloria Aliyianni.

Ona je potražila pomoć u Drasi, maloj centrističkoj partiji, koja je program fokusirala na probleme vlasnika kuća. Njen čelnik Theodoros Skylakakis kaže da je porez nepravedan, jer je Vlada svjesna da ga svi ne mogu platiti.

“Počelo je hipotezom da otprilike 25 posto populacije neće platiti, tako da dijeli populaciju na one koji će platiti porez i one koji to neće uraditi, a koji će izgubiti posjed zbog toga. Vi, ustvari, pravite pukotinu u društvenom ugovoru”, rekao je Skylakakis.

Nije lako ni otarasiti se nekretnine. Tržište trenutno stagnira, nakon pada cijena za gotovo trećinu u posljednjih šest godina. Međutim, Vlada nema mnogo izbora. Grčki kreditori zahtijevaju godišnji prihod od poreza u visini 2,6 milijardi eura. Zato Vlada sada ima oštriji stav. Počela je koristiti nove ovlasti da blokira račune građana u bankama, a nekretnine stavlja na aukciju.

Taktika vršenja pritiska

Grcima smeta što Vlada ne oporezuje samo trenutne prihode, već i zaradu ostvarenu u prošlosti, koja je uložena u nekretnine. To je višedecenijski mukotrpan rad i, kako mnogi ovdje vjeruju, posljednje uporište srednje klase.

Iz Vlade poručuju da je taktika vršenja pritiska donijela rezultate.

Haris Theoharis, generalni sekretar za javne prihode, kaže: “Vidimo da ove mjere efektno smanjuju broj osoba s previsokim dugom. Značajno je da blizu 200.000 građana više ne duguje poreznoj upravi. To je početak promjena.”

Čini se da će Grci učiniti sve što je potrebno da zaštite svoje vlasništvo. Aliyianni i njen suprug mogli bi se čak vratiti u Južnoafričku Republiku u potrazi za poslom. I uraditi isto što i njen otac. Zaraditi novac u inostranstvu za podršku grčkoj ekonomiji.

Izvor: Al Jazeera