Pentagon kupuje 80.000 telefona Blackberry

Blackberry je popularan među velikim korporacijama i državnim institucijama zbog svoje sigurnosti (EPA)

Američki Pentagon je najavio da će do kraja januara svojim zaposlenima podijeliti 80.000 telefona Blackberry, što je oživjelo prilično posrnulu kanadsku kompaniju.

Pentagon je kupio nove mobilne telefone od Blackberryja, koji je time potvrdio sigurnost svojih uređaja, iako se na tržištu već duži vremenski period ne može nositi s Android ili Apple telefonima, prenosi Tanjug.

NBC televizija navodi da se američko Ministarstvo odbrane odlučilo na taj korak zbog sigurnosti koju Blackberry pruža prilikom prenosa podataka, što je naročito značajno nakon prošlogodišnje afere s Edwardom Snowdenom.

Pentagon će, pored 80.000 Blackberryja, nabaviti i 1.800 telefona iPhone, Samsung i Motorola.

Nekadašnji gigant iz Kanade se, pored toga što se do prije samo nekoliko sedmica smatralo da je pitanje dana kada će potpuno propasti, u novoj godini uspio vratiti i akcije su, prema pisanju magazina Forbes, skočile 34 posto.

Siguran uređaj

Akcije su sada prešle deset dolara, dok su pred kraj 2013. godine jedva bile veće od 6,5 dolara.

Međutim, to je i dalje veoma daleko od nekadašnjih 148 dolara po akciji, koliko je Blackberry imao u svoje zlatno vrijeme prije pet godina, kada je sam držao skoro polovinu svjetskog tržišta mobilnih telefona.

Po dolasku novog izvršnog direktora kompanije Johna Chena prije dva mjeseca i njegove najave reorganizacije kompanije, počeli su “puhati bolji vjetrovi” za Blackberry.

Njegova strategija je da Blackberry ostane okrenut prvenstveno velikim korporacijama i državnim institucijama, koje taj uređaj biraju zbog sigurnosti.

“Sedam od sedam vlada u Grupi G7 koriste naše uređaje”, rekao je Chen.

Također, prema riječima prvog čovjeka Blackberryja, kanadska kompanija će najvećim dijelom nastaviti proizvoditi telefone s klasičnom tastaturom, za razliku od većine drugih, koje su skoro sve svoje resurse usmjerili na telefone s ekranima osjetljivim na dodir.

Izvor: Agencije