Najnovije tehnogije u autoindustriji

Na najvećem svjetskom sajmu potrošačke tehnologije (CES) u Las Vegasu, predstavljene su najnovije tehnologije u autoindustriji.

Najviše pažnje privukli su koncept automobili na solarni pogon te vozila sa sistemom automatiziranog upravljanja, odnosno vozila kojima ne treba vozač.

Vozila na solarni, kao i na hibridni pogon, nisu neka novost. Ali kombinacija ove dvije tehnologije jest. Ford je osmislio sistem kojim se pomoću solarnih ćelija puni baterija hibridnog vozila.

Kombinacija solarnog i hibridnog pogona

“Koncept se sastoji iz dva dijela. Prvi su solarne ćelije koje možete vidjeti na krovu automobila. Druga je leća koja se nalazi iznad vozila i koja u biti usmjerava više svjetlosti u solarne ćelije. Tako vozač hibridnog automobila može u potpunosti napuniti baterije tijekom samo jednog dana”, objašnjava Dave McCreadie iz Forda.

Mnogim vozačima unutrašnjost automobila, odnosno tehnologija ugrađena u komandnu ploču, postaje sve važnija od vanjskih karakteristika.

Na tu kartu igra softverska kompanija QNX. Rasvjeta, zvuk i internet su u prvom fokusu, a predstavljena je i nova tehnologija koja upozorava pješake na nadolazeća vozila.

“Električna vozila, pa čak i novi hibridi, su vrlo tihi. Pješaci jednostavno ne čuju nadolazeće vozilo. Zato smo postavili jednu vrstu sirene u prednji dio automobila koja pojačava zvuk motora, kako bi pješaci čuli vozilo ukoliko ga nisu uočili”, kaže Derek Kuhn iz tvrtke QNX Software Systems.

Autonomna vožnja

BMW je predstavio svoje rješenje za autonomnu vožnju, koje su predstavili kroz promotivni video.

“Autonomna vožnja znači da su svi zadaci koje je obavljao vozač prebačeni na vozilo. To podrazumijeva da upravljačkim komandama te nadgledanjem okolne situacije, upravlja robot. Vozač se može opustiti i, umjesto vožnje, vrijeme može koristiti za nešto korisnije”, kaže Werner Huber iz BMW-a.

I dok vozač sjedi, napredni radar, ultrasonični senzori i kamere detektiraju i prilagođavaju vozilo različitim uvjetima. Korisno za biznismene, ali vjerovatno ne i za zaljubljenike u vožnju.

Izvor: Al Jazeera i agencije