Zarada od reciklaže plastike u Skoplju

Dok u Evropskoj uniji građani mogu pristojno zaraditi ako se malo više angažiraju u upravljanju vlastitim otpadom, u regiji to uglavnom čine oni koji moraju i najčešće od toga jedva preživljavaju.

Novinarka Al Jazeere Milka Smilevska otkriva drugu stranu medalje u industriji koja u Makedoniji polako hvata zamah.

Seadin Bekir traži plastične flaše u kontejnerima svakog dana. Da bi zaradio pet eura, dnevno mora skupiti blizu 120 flaša. Strpljivo provjerava svaki kontejner na glavnom skopskom bulevaru. Već četiri godine on i njegova familija žive od skupljanja plastike.

Kaže da se mora od nečega živjeti, kad nema drugog posla.

„Kad bih sjedio kod kuće, niko mi ništa ne bi dao. Nije dobar posao, ali muka me natjerala i ovo moram raditi da se preživi“, kaže Bekir.

Razvrstavanje po bojama

On mjesečno zaradi blizu 150 eura. Plastične flaše predaje na jednom od otpada u skopskom naselju Šutka, gdje se proces nastavlja. Radnici u otpadu prvo razvrstavaju flaše prema boji, onda na njima prave rupe kako bi ih lakše presovali.

„Bijela plastika ide u ovu vreću, zelene flaše u drugu vreću. Posebno idu kafene (smeđe) pivske flaše, posebno ambalaža za jogurt i odvajamo tvrdu plastiku koju mi ne recikliramo“, objašnjava Robert, radnik na otpadu za plastiku.

Nakon selekcije, on sa kolegom Kevinom Rustemom ubacuje flaše u presu. Time nastaje plastična kocka koju čini čak 500 flaša. Fabrika mjesečno otkupi blizu milion i po plastičnih flaša.

„Najbolji biznis imamo ljeti. Ljudi mogu skupljati flaše jer je toplo, a kad je hladno posao pada“, kaže Rustem.

Njih dvojica za devet sati rada dnevno dobiju po osam eura.

Danas su dobili platu, Robert je zadovoljan, a Kevin kaže da su pare dobre, ali da mu se posao ne dopada zato što mu je odjeća uvijek prljava. Dejan Alil, koji vodi otpad, kaže da biznis ide veoma dobro, te da firma od plastike mjesečno zaradi blizu četiri hiljade eura.

„Pedeset do 60 vreća sa flašama uzimamo dnevno. Za jednu vreću skupljačima platimo četiri eura, a mi na njoj zaradimo blizu 2,5 eura. U prosjeku, Otpad dnevno zaradi blizu 130 eura“, ističe Alil.

Povećanje za 100 posto

Novinarka Al Jazeere Smilevska navodi:

„Mesečno se šleperom odvozi plastika u jedan od sabirnih centara, gde se granulira i najčešće izvozi.“

Iz Ministarstva ekologije zadovoljni su što se materijali sve više recikliraju, ali kažu da je potrebno još kampanja da bi građani počeli i sami sve više reciklirati otpad.

„Za ovih godinu i po dana, imamo odlične rezultate u reciklaži papira, plastike i stakla. Mogli bismo posao povećati za 100 posto“, smatra Sonja Lepitkova, državni sekretar u ovom ministarstvu.

Izvor: Al Jazeera