Kompanijske kartice ‘jedu’ plate uposlenika

Sve veći broj kompanija u Sjedinjenim Američkim Državama okreće se novom načinu isplate plata svojim zaposlenicima, a to je putem posebno kreiranih kartica za plate. No, visoke transakcijske naknade mnogim uposlenicima pojedu ionako niske plate.

Natalie Gunshannon voljela je raditi u restoranu McDonald's, sve dok joj nije uručena kartica za platu. Na nju se uplaćuju primanja radnika, a novac se podiže sa bankomata baš kao sa debitne kartice.

Problem su bankarske naknade koje se naplaćuju za svaku transakciju, a radnicima nije data mogućnost izbora.

„Otišla sam kod svojih nadređenih da vidim postoji li neki drugi način, direktna uplata, ček ili nešto. Odgovorili su mi – ili ću aktivirati karticu, ili neću primiti platu“, kazala je bivša uposlenica lanca brze hrane.

Tako je Gunshannon dala otkaz, angažirala advokata i tužila McDonald's. Kada bi koristila karticu za platu, za svaku provjeru stanja računa naplatili bi joj jedan do tri američka dolara.

Skupe transakcije

Svako plaćanje karticom naplaćuje se 50 centi, dizanje novca sa bankomata do šest dolara, a ako bi odlučila da ne koristi karticu mogli bi je kazniti sa 7,50 dolara zbog neaktivnosti.

Kad se sve sabere, riječ je o vrlo skupim transakcijama za nekog ko zarađuje 7,25 dolara na sat.

Gotovo 50 američkih kompanija koristi ove kartice, među kojima su i veliki lanci i restorani. Ovakav način isplate plata postaje sve popularniji jer kompanije tako mogu uštedjeti milione dolara godišnje.

„Industrija prepaid kartica brzo raste, prisutna je već duže vrijeme, ali je relativno nova. Koristi ih veliki broj kompanija, ali uz njih dolaze i mnogi različiti troškovi, osiguranja i druga pravila koja štete njihovim vlasnicima“, navodi Deyanira Del Rio iz New Economy Projecta, centra koji se zalaže za ekonomsku pravdu i uklanjanje diskriminatornih ekonomskih praksi koje štete zajednicama.

Test Walgreensa

Korporacije insistiraju da zaposlenicima nude veliki izbor načina isplate plata, ali da kartice za platu pomažu radnicima koji imaju niske plate.

„Farmaceutski lanac Walgreens uveo je kartice za platu 2004. godine kao svojevrstan test, no svojim radnicima i dalje nudi izbor direktne isplate ili putem čeka“, javlja iz New Yorka reporterka Al Jazeere Cath Turner.

U izjavi za Al Jazeeru u Walgreensu tvrde da su na taj način željeli stvoriti program za isplatu plata koji će biti povoljan i koristan za njihove uposlenike.

Gunshannon ne dijeli to mišljenje. I dalje nema posla, a mora izdržavati sedmogodišnju kćerku.

„Oni tako iskorištavaju maloljetnu djecu koja nemaju pojma šta su naknade i debitne kartice. Mislim da iskorištavaju ljude koji nemaju sreće ili se bore da nađu posao“, izjavila je bivša uposlenica McDonald'sa.

No, ona bi radije bila nezaposlena nego da gleda kako joj se, ionako mala plata, smanjuje bez da novac troši.

Izvor: Al Jazeera