Počeli pregovori o INA-i

Platforme INA-e na sjevernom Jadranu (Al Jazeera)

Počeli su pregovori između Vlade Republike Hrvatske i mađarskog MOL-a, o hrvatskoj naftnoj kompaniji INA.

Pregovarači su usaglasili tok i način odvijanja razgovara i načelno su se dogovorili da će za stol sjedati jednom mjesečno.

Razgovarat će, između ostalog, o kontroli troškova kompanije, investicijama i raspodjeli dobiti, proizvodnji ugljikovodika, nabavi i preradi nafte i naftnih derivata, te plinskom poslovanju.

Hrvatska strana će u ovim pregovorima pokušati vratiti upravljačka prava koja nad INA-om ima MOL, iako nije njen većinski vlasnik.

Hrvatska Vlada najavila je čvrst stav u pregovorima, a ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak jedan od pregovarača, zadovoljan je prvom rundom pregovora.

‘Dobra volja’

“Dobra je volja sa obadvije strane. Naš je interes čuvati INA-u, razvijati INA-u, da bude u skladu sa svim strateškim interesima Republike Hrvatske i očito da su kolege iz MOL-a spremne na takav vid suradnje”, kazao je on.

Vlada Hrvatske, koja u INA-i drži 44,84 posto dionica, početkom augusta usvojila je okvir za pregovore, u kojem uz ostalo ističe kako očekuje usklađivanje upravljanja INA-om s hrvatskim zakonima i stvaranje uvjeta za razvoj ključne hrvatske energetske kompanije.

Mađarski predstavnici u posljednjim izjavama poručuju kako se MOL, koji u INA-i ima 49,08 posto dionica, ne želi odreći upravljačke kontrole nad INA-om te očekuju rješenja za plinsko poslovanje zbog kojeg je MOL spreman od Hrvatske zatražiti i naknadu štete od 266 miliona eura jer država nije preuzela INA-no plinsko poslovanje, na što se obavezala 2009. godine.

Inače, bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader nepravosnažno je osuđen na deset godina zatvora, jer je, prema presudi, primio mito od pet miliona eura kako bi MOL-u prepustio upravljačka prava u INA-i, iako nema većinski paket dionica.

Mađarski mediji objavili su da je tamošnje Državno tužilaštvo ponovo odbacilo zahtjev hrvatskog Ureda za suzbijanje organiziranog kriminaliteta i korupcije (USKOK), da ispita šefa MOL-a Zoltana Hernadija kao osumnjičenika u tom slučaju.

Uoči početka pregovora Mađari su poslali upozorenje da će tražiti naknadu štete, jer Hrvatska nije preuzela plinski biznis.

“Taj dug postoji. Međutim, istovremeno postoji sudski postupak protiv osobe koja je taj ugovor potpisala, koja je tada bila predsjednik hrvatske Vlade i koja je u prvom stupnju osuđena, proglašena krivom. Dakle, bivši predsjednik Vlade. Ukoliko se to potvrdi u drugom stupnju, postavlja se pitanje ništavosti tog ugovora. Ovo ne govorim kako bih vršio bilo kakav pritisak na MOL, naprotiv, nego kao tešku mrlju u pregovorima i od toga je naprosto teško pobjeći”, kazao je uoči početka pregovora hrvatski premijer Zoran Milanović.

MOL je u INA-u ušao 2003. godine, kada je od hrvatske države kupio 25 posto plus jednu dionicu i tada su Vlada i MOL sklopili Ugovor o međusobnim odnosima dioničara i Ugovor o saradnji između INA-e i MOL-a.

Nakon što je MOL krajem 2008. postao najveći dioničar INA-e, ugovori su izmijenjeni.

Izvor: Al Jazeera i agencije