Grand Theft Auto postala najskuplja igrica

Najskuplji film ikad napravljen u Hollywoodu je “Avatar”, ali nova videoigrica koja je danas predstavljena skuplja je i od njega, jer je izrada igrice „Grand Theft Auto 5“ koštala 265 milijuna dolara.

Do kraja godine, prema nekim procjenama, najnovija verzija popularne igrice, za koju reklama izgleda kao da je rađena za najnoviji holivudski blockbuster, mogla bi zaraditi i četiri puta više.

„Linije koje su nekad razdvajale filmove od videoigrica sve više blijede. Videoigrice se sad rade u visokoj rezoluciji, a likovi, mjesta i stvari vrlo su živo prikazani tako da sada po svom izgledu i osjećaju koji daju postaju, takoreći, konkurencija filmovima. To je nevjerojatno“, kaže Paul Dergarabedian iz President Hollywood.com-a.

No, u igri oko igrice je i veliki novac, pa je tako verzija „Grand Theft Auto 4“, predstavljena 2008. godine, koštala 100 milijuna dolara da bi se, pet godina kasnije, cijena nove verzije popela na 265 milijuna.

Time je peta verzija zaradila titulu najskuplje igrice ikad napravljene na svijetu i s većim budžetom nego ijedan film.

Industrija za sebe

Videoigrice su postale industrija za sebe, pa su prošle godine zaradile 14 milijardi dolara, što je tri milijarde više nego filmska industrija.

Zahvaljujući vjernim fanovima, tvorci igrica ne moraju trošiti mnogo novca ni za promociju.

„Rockstarov pristup je ‘što manje to bolje’, barem što se tiče istupa u medije. Tako prikazivanje Rockstarove reklame za novu video igricu postaje vrlo bitan događaj. I to je dobro jer na taj način drže publiku u neizvjesnosti“, ukazuje Justin Calvert, glavni urednik u Gamespotu.

Sa cijenom od 60 dolara i više po igrici, ova industrija nalazi se na dobrom putu da obori nove rekorde, ostavljajući holivudsku industriju daleko iza sebe.

Izvor: Al Jazeera