Radnici restorana brze hrane traže veće plate

Radnici traže nadnicu od najmanje 15 dolara na sat za puno radno vrijeme (EPA)

Radnici u američkim restoranima brze hrane, kao što je McDonald's, za četvrtak su najavili opći štrajk širom Sjedinjenih Američkih Država sa zahtjevom za povećanje plata, prenose agencije.

Oni traže nadnicu od najmanje 15 američkih dolara na sat za puno radno vrijeme, dok je trenutno na saveznom nivou zagarantirano 7,25 dolara na sat.

McDonald's, Burger King, Taco Bell, Wendy's i drugi restorani brze hrane su pod pritiskom od prošlog novembra, kada je u New Yorku pokrenut talas štrajkova za veće plate.

U tim restoranima rade uglavnom mladi ljudi, i to privremeno, jer se sa 15.000 dolara godišnje ne može preživjeti bez dodatne socijalne pomoći.

Zahtjev demokrata

Također, ekonomska kriza prisilila je sve veći broj starijih zaposlenih da traže posao na takvim radnim mjestima uslijed čega je i prisutno eksploatiranje ljudi.

Nacionalno udruženje restorana tvrdi da plate ne mogu biti povećane, jer bi onda na drugoj strani trpjelo zapošljavanje.

U Washingtonu su demokrate, prvi put nakon 2009. godine, tražili podizanje zagarantirane plate, ali na devet dolara na sat, dok su republikanci čvrsto protiv ovakvog prijedloga.

Izvor: Agencije