Velika očekivanja na aerodromu u Nišu

Aerodrom u Nišu ima samo jedan redovni let dnevno, i to za Podgoricu. Prošla godina završena je sa neto gubitkom od oko 65.000 eura.

Od kako su Ujedinjeni Arapski Emirati preuzeli dio vlasništva JAT-a i osnovali novu kompaniju, čelni ljudi Aerodroma vjeruju kako će se povećati broj letova i na njihovim aerodromu, javlja iz Niša reporter Al Jazeere Zoran Kosanović.

Samo jedan avion slijeće na aerodrom u Nišu. Putnici se tu ne zadržavaju dugo. U baštu aerodromskog restorana može se sjesti, ali konobar neće doći.

Jedini restoran ne radi jer su radnici u štrajku. Oni koji avionom stignu u Niš ipak su zadovoljni.

Putnik Vladica Ilić kaže: “Zadovoljan sam. Naravno, bolje nego da idem preko Beograda.”

Mnogo znači

“Mnogo znači, naravno, brzo, fino, divno”, kazao je Ivan Stevanović.

“Ovoliki grad, sa ovako lepim aerodromom, gde mogu da sleću interkontinenalni avioni. Šteta bi bilo da ima ovaj samo jedan jedini let”, ocijenio je putnik Miloš Popović.

“Sa niškog aerodroma ‘Konstantin Veliki’ može se leteti samo pet puta sedmično. Jedina stalna linija je do Podgorice, crnogorskog avioprevoznika i ta linija ne bi funkcionisala da nije pomoći iz gradskog budžeta”, izvijestio je Kosanović.

Grad na liniji do Podgorice crnogroskom prevozniku plaća 40 karata po letu.

Gradski vijećnik Niša Mihajlo Zdravković je rekao: “Grad Niš pomaže Niški aerodrom tako što subvencioniše letove sa Niškog aerodroma. U pitanju je kompanija Montenegro Airlines, koja godinama leti, i to negde grad košta na godišnjem nivou između 700.000 i milion evra”.

Čvrsta uvjeravanja

Iz Jat Airwaysa,  koji bi uskoro trebalo da postane Air Serbia, poručuju da u ovom trenutku nisu u mogućnosti da govore o novim linijama u ime buduće  kompanije.

“Dobili smo čvrsta uveravanja da će jedan od aviona nove kompanije biti pozicioniran u Nišu, ili leteti sa Niškog aerodroma”, rekao je Zdravković.

Dragan Bugarinović, direktor aerodroma, kaže: “Povećanjem broja aviona, otvaranjem novih linija Jat Airwaysa trenutno, a u budućnosti Air Serbia će imati svoje ćerke kompanije koje bi koristili za regionalni saobraćaj i u tom kontekstu se očekuje sveobuhvatnije sagledavanje i našeg aerodroma, gde bi ušao u mrežu aerodroma sa kojih leti Air Serbia”.

U prvih sedam mjeseci ove godine broj putnika na aerodromu bio je blizu 13.500, a tokom prošle godine blizu 27.000.

Izvor: Al Jazeera