Uzbuna u Indiji zbog pada državne valute

Indijska državna valuta rupija biježi rekordan pad i u odnosu na američki dolar u samo tri mjeseca izgubila je 15 posto na vrijednosti. Vlada je uvela mjere jačanja valute, ali indijski uvoznici i stanovnici koji planiraju putovanja za sada ne vide nikakav napredak.

Ugroženi su i studenti, posebno oni koji maštaju da studiraju u SAD-u, poput Mitali Gupte. Tijekom srednje škole naporno je učila, trud se isplatio i u rujnu bi trebala otputovati u Californiju, na sveučilište u Los Angelesu, no zbog drastičnog pada indijske rupije godišnja školarina od 65.000 dolara bit će još skuplja.

Njena majka je zabrinuta, jer je proračun za školovanje kćerke već ugrožen.

“Ovo je definitivno vrlo zabrinjavajuće, jer smo njeno školovanje planirali kada je tečaj dolara bio blizu 55 rupija. Sada je već dostigao 64 rupije. Ako indijska valuta i dalje bude opadala to će ugroziti cijeli proračun, jer nismo u mogućnosti pratiti ovakav pad”, žali se Charu Gupta, Mitalijina majka.

Otac svakog jutra pomno prati stanje na valutnom tržištu i, ako se pad nastavi, morat će uzeti kredit u banci. Mitali, također, planira dati svoj doprinos i kaže kako je svjesna da u Los Angelesu može naći honorarni posao, barem tri sata u tri dana tjedno.

Vladine mjere bez rezultata

Indijska Vlada je odgovornost za pad rupije prebacila na mjere jačanja povjerenja potrošača, koje su uvele američke vlasti kako bi ojačale dolar. Odgovor Indijaca bilo je podizanje kratkoročnih kamata i zabrana izvoza stranih valuta.

“Poduzeli smo mnogobrojne mjere. Sada moramo čekati kvartalna izvješća da vidimo kakvi su rezultati poduzetih mjera. Ne sumnjam da će rezultati biti pozitivni. Građani trebaju shvatiti da indijski tržišni indikatori trebaju odražavati prilike na tržištu Indije. Indikatori ne bi trebali biti osjetljivi na podatke iz SAD-a”, tvrdi Palaniappan Chidambaram, indijski ministar financija.

Za sada pozitivnih rezultata nema. Primjera radi, uvozna industrija vrijedna skoro 490 milijardi dolara je među najteže pogođenim sektorima. Cijene stranih proizvoda rastu, zbog čega potrošači troše manje.

“Kompletna zakonska regulativa u zemlji se mora prilagoditi kako bi se osigurao ekonomski rast”, uvjerava Alwyn Didar Singh iz Indijske trgovačke komore.

Ekonomski rast od pet posto najsporiji je u posljednjih 10 godina i nema naznaka da će se popraviti u skorije vrijeme. Također, opada i količina stranih investicija, dok životni troškovi sve više rastu, pa je, zbog izbora naredne godine, rješavanje ekonomskih problema prioritet aktualne Vlade.

Izvor: Al Jazeera