Meksiko privatizira naftni sektor

Meksički predsjednik Enrique Pena Nieto donio je odluku da nakon 75 godina otvori naftni sektor privatnim i stranim investitorima. No takva odluka zahtijeva izmjenu Ustava, potez koji izaziva veliki otpor.

Prošlo je manje od godinu dana otkako je Enrique Pena Nieto preuzeo funkciju predsjednika i odlučio reformirati energetski sektor, žilu kucavicu meksičke ekonomije, izvijestila je novinarka Al Jazeere Rachel Levin.

“Ovom reformom nafta i svi ostali hidrokarboni ostaju isključivo u nacionalnom vlasništvu. Mi Meksikanci bit ćemo jedini vlasnici prihoda od nafte”, poručio je Nieto.

Nietova želja je u Pemex privući strane investitore kako bi mogao krenuti u eksploataciju velikih neiskorištenih rezervi nafte i gasa. No, da bi to učinio potrebno je promijeniti Ustav u kom piše da nafta i prirodni resursi pripadaju isključivo Meksiku.

‘Briga i strah’

Senator Luis Sanchez iz partije PRD je kazao: “Ovo nas zabrinjava i straši, jer smo uvjereni da je ovo posljednje blago koje je nama Meksikancima ostalo. Trebalo bi služiti i budućim generacijama. Bit će to izdaja naroda”.

Neki političari pozivaju na referendum jer, kako kažu, svaki Meksikanac ima udjela u toj kompaniji – simbolu nacionalnog ponosa.

“Prije 75 godina general Lazaro Cardenas stranim kompanijama je oduzeo pravo na meksičku naftu. Taj potez je rezultirao velikim slavljem i osnivanjem kompanije Petroleos Mexicanos”, izvijestila je Levin.

Generalova odluka za Meksikance je simbol pobjede radničkih prava nad izrabljivanjem i pohlepom stranaca. No, osim toga, Petroleos Mexicanos danas je i simbol neefikasnosti i gubitnika.

Ulaganje profita

Čak 70 posto njegovog profita Vlada ulaže u škole, bolnice, ceste i infrastrukturu, ali mnogo se tog novca gubi zbog korupcije i birokratije. Građani su toga svjesni, no ipak većina ih ne želi da Pemex ode u ruke stranaca.

Arturo Gonzalez iz Mexico Cityja je rekao: “To je uvreda, agresija na narod Meksika koji je uvijek patio. A političari su uvijek na dobitku”.

“Mislim da od Pemexa narod i nema neke koristi, jer i dalje ima mnogo siromašnih i nezaposlenih”, stav je Jazmin Vilchis.

No, nisu samo glasači ti koje treba uvjeriti. Tu su i strani investitori koji će pomno pratiti šta će odlučiti meksički Kongres – hoće li im pri donošenju odluke prevagnuti nacionalni ponos, ili želja za bogatstvom i prosperitetom.

Izvor: Al Jazeera