Predstavljena aviokompanija Air Serbia

Prvi čovjek Etihada James Hogan poručio je danas da je aviokompanija iz Abu Dhabija opredijeljena za to da Srbija dobije novu nacionalnu aviokompaniju i da Beograd pretvori u čvorište čitavog Balkana.

“Ne bismo bili ovdje da ne verujemo da će Air Serbia imati uzbudljivu budućnost. Postavili smo jasne ciljeve profitabilnosti. Ovo je veliki dan ne samo za Air Serbiu, već i za Etihad”, poručio je Hogan prilikom potpisivanja Sporazuma o strateškom partnerstvu Jata i Etihada, kojom je Srbija dobila novu aviokompaniju.

Hogan je najavio promjene, od menadžmenta do flote.

Kako je objasnio, novo osoblje Etihada iz Srbije upotpunit će postojeće osoblje Jata.

Također, najavio je da će se fazno uvoditi novi avioni, a bit će i novih destinacija – od Abu Dhabija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima do Melbournea i Sydneyja u Australiji, te Chicaga u Sjedinjenim Američkim Državama.

Investicije u kompaniju

“Promjene zavise od liderstva”, rekao je Hogan, dodavši da je novoimenovani direktor Dane Kondić, sa 20 godina iskustva, “pravi čovek na pravom mjestu”.

Prema Kondićevim riječima, za novi brend zaslužna je studentica iz Srbije Tamara Maksimović.

Hogan je najavio obezbjeđivanje 10 novih aviona Airbus A319, ali i plan da i oni u narednih 24-36 mjeseci budu zamijenjeni još modernijim avionima Boeing 737.

“Bit će potrebno donijeti i neke teške odluke, bit će potrebno unutrašnje restruktururiranje”, rekao je on.

Prema Sporazumu o strateškom partnerstvu, Etihad kupuje 49 posto Jata, a država će sa 51 posto udjela ostati većinski vlasnik nacionalnog avioprevoznika koji će promijeniti ime u Air Serbia.

Direktor nove nacionalne aviokompanije Dane Kondić donedavno je bio na najvišim rukovodećim pozicijama u Etihadu, a kompaniju bi zvanično trebao preuzeti 31. decembra.

Predviđeno je da Etihad uloži 100 miliona dolara u zajedničku kompaniju, a toliko će investirati i Srbija, rekao je pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj Milutin Popović, prenosi Tanjug.

Zajednička kompanija, koja će imati tri menadžera iz Etihada, odmah će uzeti na leasing dva Airbusa 319 i ugovoreno je, kako je rekao, još osam do kraja godine.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Jat Airwaysa Velibor Vukašinović je izjavio da se ubrzano prave analize o broju potrebnih radnika i da će iz Jata otići između 300 i 500 zaposlenih uz socijalni program, te da bi trebalo da dobiju 300 eura po godini staža.

Uvođenje 14 novih destinacija

Prema njegovim riječima, trebalo bi zaposliti još stotinjak pilota i toliko stujuardesa, s obzirom na to da će se značajno povećati obim aviosaobaćaja.

“Imaćemo 14 novih destinacija i letećemo na ukupno 41 destinaciju, tako da ćemo udvostručiti ili utrostručiti broj letova”, rekao je Vukašinović.

Stručnjaci iz Srbije očekuju da bi udomljavanje nacionalnog avioprevoznika trebalo da donese konačno rješavanje problema u poslovanju Jata.

Država će preuzeti dugove kompanije od 170 miliona eura.

Etihad je uspostavio redovne dnevne letove od 15. juna na liniji Abu Dhabi-Beograd.

Bliskoistočni avioprevoznik je jedna od najboljih firmi u toj branši u svijetu. Etihad je prošle godine prevezao 10,3 miliona putnika, a putnički i robni saobraćaj obavlja ka 94 odredišta na Bliskom istoku, u Africi, Evropi, Aziji, Australiji i Americi.

Aviokompanije na prekretnici

JAT Airways odletio je u historiju. Za srpsku avioindustriju okrenuta je nova stranica. U trenutku kada su sve regionalne aviokompanije na prekretnici.

Najvrednije što je Etihad dobio danas su linije. Mreža od 31 destinacije u euro-mediteranskom saobraćaju.

Tu su, naravno, i slotovi, tj. vremena za slijetanje i polijetanje sa najprometnijih aerodroma u Evropi.

Koliko su slotovi bitni najbolje govori podatak da su pojedine aviokompanije za najprometnije aerodrome u Evropi, plaćale slotove i u vremenima kada na te aerodrome nisu ni letjeli.

“Neki bitni aerodromi koji su glavna čvorišta, kao što je Heathrow u Londonu, Charles De Gaulle u Parizu, Frankfurt u Frankfurtu, vrlo je teško dobiti ta vremena jer su gužve ogromne”, kaže za Al Jazeeru Omer Kulić, predsjedavajući Bhanasa, agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH.

Dodao je da JAT ima odlične slotove koje godinama koristi i da će Etihad to iskoristiti da bi se razvijao.

Dominantan u Srbiji

Osim toga, uprkos lošim rezultatima, JAT je na srpskom tržištu imao dominantu ulogu. To pokazuje i broj prevezenih putnika u trećoj sedmici jula.

JAT Airways je u toj sedmici prevezao 50.922 putnika. Na drugom mjestu je Wizz Air sa 14.760, a na trećem Montenegro Airlines sa 8.792 putnika. Lufthansa sa 4.416 prevezenih putnika zauzela je tek četvrto mjesto.

Air Serbia ulazi na tržište u teškom trenutku za regionalne aviokompanije. Croatia Airlines u prvih šest mjeseci zabilježila je pad prihoda. Smanjuju se troškovi i ukidaju linije.

Situaciju je dodatno otežala i ne mogućnost da vlada dotira tu kompaniju, jer Evropska unija to ne dozvoljava. Adria Airways također je u procesu restrukturiranja.

Montenegro Airlines prepolovio je dugove, povećao broj prevezenih putnika i zaradio skoro 75 miliona eura.

Ipak to je i najdotiranije javno preduzeće u Crnoj Gori.

Najteža situacija je u BH Airlinesu koji ima samo dva aviona, od kojih je jedan u ljetnom stanju, a dugovi prema povjeriocima skoro su uništili tu kompaniju.

Mogućnosti za opstanak

Sve ovo moglo bi da ide u prilog Air Serbiji i njenom eventualnom dominantnom položaju u regionu.

“Sigurno je da će uzeti neko tržište. Rano je da predvidimo da li će oni potući neke aviokompanije i da li će te aviokompanije prestati da postoje zbog Air Serbije, što je prilično daleko kao mogućnost”, ocijenio je Peter Vojinović sa portala Tangosis.rs.

Kao jedna od mogućnosti za opstanak aviokompanija je spajanje. O udruživanju nacionalnih aviokompanija nedavno su razgovarali predsjednici Hrvatske i Slovenije, a bivši direktor Croatije Airlines, Ivan Mišetić, kaže da bi to spasilo obje kompanije od finansijske propasti sa tim se slaže i savjetnik za investicije Mahmud Bušatlija.

“Kada bi mi otvorili nebo nad Balkanom i sve tretirali kao unutrašnje letove a ne kao međunarodne koji traju 25-30 minuta, onda bi svima bilo lakše jer bi mogli mnogo više da koristimo svoje vazduhoplovstvo i cijene da smanjimo”, kaže Bušatlija.

“Uz trenutnu finansijsku situaciju u većini regionalnih aviokopmanija i tendencije da velike gase male kompanije, nebo za mnoge od njih postaće sve tmurnije”, kaže Vladimir Bobetić, reporter Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera i agencije