Sud: Detroit mora povući zahtjev za bankrot

Okružni sud u Michiganu naredio je povlačenje zahtjeva gradskih vlasti Detroita za proglašenje bankrota.

Sudija Rosemarie Aquilina iz Okružnog suda Ingham naredila je upravniku za vanredne situacije Kevynu Orru da povuče zahtjev koji je podnio u četvrtak.

U sudskoj naredbi se navodi da je zakonom iz 2012, kojim je guverneru Ricku Snyderu dozvoljeno da odobri zahtjev, prekršen Ustav Michigana.

Guverner nema ovlasti da “umanji ili ugrozi iznos penzija”.

Tužbe građana

Penzioni fondovi, penzioneri i radnici iz Detroita ovog mjeseca podnijeli su tužbe jer tvrde da bi zahtjevom za proglašenje bankrota isplata njihovih penzija bila ugrožena, što je u sukobu sa ustavnim odredbama.

Orr je u petak kazao kako je svjestan da će odluka vjerovatno nanijeti štetu 20.000 penzionera i 97.000 radnika, ali da će većina građana Detroita imati koristi od zahtjeva za proglašenje bankrota.

Orr je priznao da bi sudski procesi vezani za odluku gradskih vlasti mogli biti dugotrajni.

Prvi test u takvim procedurama je da li su gradske vlasti istražile druge mogućnosti prije podnošenja zahtjeva za proglašenje bankrota.

Pravna bitka

Reporter Al Jazeere Ash-Har Quraishi javio je iz Detroita da pravne bitke tek počinju.

“Podnošenje ovog zahtjeva za bankrot već je postalo tema kontroverzne pravne borbe. Sutkinja Okružnog suda naredila je povlačenje zahtjeva za bankrot, navodeći da se time krši državni Ustav. Tačnije, zbog toga što bi to ugrozilo isplatu penzija, koje su izričito zaštićene Ustavom države Michigan. A ako bi guverneru bilo izdato odobrenje da nastavi sa podnošenjem zahtjeva prema Poglavlju 11, time bi se prekršio taj zakon”, javio je Quraishi.

“U ovom momentu, bankrot bi mogao da nadvlada tu zaštitu kao dio restrukturiranja finansija grada i rješavanja dugova koji iznose više od 18 milijardi dolara.

Nakon prvog, došlo je do podnošenja još jednog zahtjeva. Tužilac države Michigan podnio je žalbu na odluku Suda, navodeći da je riječ o hitnom slučaju i da traži da se postupak nastavi. Ali, ako i kada se to desi, postoji veoma realna mogućnost da sudija Federalnog suda neće odobriti zahtjev, jer bi to značilo da će dobiti 30 do 90 dana da odluče da li je moguće da se nastavi postupak bankrota. A nakon toga, mogle bi proći godine pre nego što se zaista okončaju restruktuiranje i postupak proglašenja bankrota”, kazao je naš reporter.

Izvor: Al Jazeera i agencije