KAP: Bankrot ili opstanak

Crnogorski industrijski gigant Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP) od 2005. godine u većinskom je vlasništvu ruskog tajkuna Olega Deripaske.

Međutim, ponos i dika crnogorske ekonomije je od 8. jula u stečaju. Finansijski direktor kompanije, inače Rus, uhapšen je pod optužbom za milionsku krađu struje. Nakon nekoliko dana je, ipak, pušten na slobodu.

Fabrika je na rubu opstanka, a postavlja se pitanje je li moguće pokretanje industrije koja je činila polovinu crnogorskog BDP-a ili će se ona ugasiti.

„Danas je otvoren stečajni postupak, najavljen je plan reorganizacije, proces proizvodnje se mora održavati bar najmanje 15 dana da bismo izbjegli neplansko zaustavljanje, havarijska oštećenja, ekološke posljedice“, kazao je Veselin Perišić, stečajni upravnik KAP-a.

Dugovi KAP-a prelaze 380 miliona eura, a samo za struju oko stotinu. Stečaj je sve ugovore stavio van snage, a 1.200 radnika naći će se na birou. Plan reorganizacije vratiće dio, a rok je tri mjeseca. Za višak radnika sindikat traži otpremnine ili prijevremeno penzionisanje.


Mila Kasalica o budućnosti KAP-a

„Ako nam ne budu izašli u susret, onda definitivno štrajk, ulica, protesti, sigurno nećemo dozvoliti da se Kombinat ugasi, a da niko ne snosi posljedice zbog toga“, kazao je Rade Krivokapić iz sindikata KAP-a.

Kako kaže naša novinarka Milica Marinović, oni koji za sada najviše snose posljedice problema u KAP-u su crnogorski građani.

‘Bez jedinstvenog rješenja’

„Država je prošle godine platila 23, a ukoliko se usvoji rebalans budžeta, ove godine i 163 miliona eura duga Kombinata“, navela je ona.

Uprkos svemu, prvi čovjek crnogorske Vlade vjeruje da Kombinat ima budućnost. Da bi stao na noge, država ga, kaže Milo Đukanović, mora relaksirati dugova i subvencionisati cijenu struje u narednih šest godina.

„KAP može biti rentabilan ako proizvodi 50 hiljada tona aluminijuma godišnje, ima 500 radnika, plaća struju od najviše 27,5 eura po mega vatu“, mišljenja je crnogorski premijer.

KAP struju ne plaća duže od godinu. Proteklih mjeseci uzimao je struju neovlašteno sa evropske mreže zbog čega je finansijski direktor Kombinata optužen za krađu, što je još jedan u moru problema.

„Bilo da se KAP zatvori ili opstane, znači ne postoji jedinstveno rješenje, sistematsko rješavanje problema u narednih nekoliko mjeseci, možda i godina, bojim se da će za sve to vrijeme i građani osjećati posljedice rješavanja tih problema“, tvrdi Goran Đukanović, analitičar tržišta aluminijuma.

Kombinat je u većinskom vlasništvu ruske Centralno evropske aluminijumske kompanije, koja je tokom proteklih mjeseci tražila zatvaranje fabrike. Crnogorska Vlada traga za novim partnerom sa kojim bi pokrenula preradu, a kako kaže naša novinarka, nezvanično je u igri njemački HGL.

Izvor: Al Jazeera