Detroit podnio zahtjev za bankrot

Gradske vlasti Detroita podnijele su zahtjev za proglašenje bankrota, čime je prijestolnica američke automobilske industrije postala najveći američki grad u Sjedinjenim Američkim Državama kojem prijeti takva sudbina.

Bankrot Detroita rezultat je dugogodišnjeg propadanja, smanjenja broja stanovnika i slabljenja proizvodnje automobila, po čemu je taj grad bio vodeći u SAD-u, pa i u svijetu i kojemu je automobilska industrija bila okosnica razvoja.

Samo u posljednjem desetljeću grad je izgubio četvrt milijuna stanovnika, a podaci govore kako danas ima dva i pol puta manje stanovnika nego 50-ih godina prošlog stoljeća kad je automobilska industrija doživljavala svoju najveću ekspanziju.

Proračunski deficit Detroita iznosi više od 380 milijuna dolara, a dugoročni dug popeo se na 18 milijardi.

“Bankrot je jedino rješenje koje će Detroitu omogućiti da bude stabilan i održiv grad”, rekao je Rick Snyder, guverner savezne države Michigan u prijedlogu za pokretanje postupka za proglašenje bankrota na Sudu.

Ukoliko se bankrot i proglasi, većinu gradskih službenika očekuju otkazi, imovina u vlasništvu grada ide u prodaju, a osnovne komunalne usluge, poput prikupljanja i odvoženja otpada ili čišćenja snijega, bit će svedena na minimum.

Posao će redovito nastaviti jedino policija, vatrogasci i hitna medicinska pomoć.

Ostao još samo GM

Poznavatelji prilika upozoravaju kako je sigurnosna situacija u Detroitu zabrinjavajuća, jer je stopa kriminaliteta najviša u posljednjih 40 godina, grad ima više od 78.000 napuštenih objekata, a skoro polovica ulične rasvjete ne radi.

Prilikom poziva na broj 911, policijskoj ophodnji potrebno je u prosjeku čak 58 minuta da dođe na mjesto događaja, dok je taj prosjek u SAD-u samo 11 minuta. Samo trećina vozila hitne pomoći je u funkciji.

Još je samo kompanija General Motors, jedina od divova automobilske industrije, zadržala svoje sjedište u Detroitu, dok su svi drugi, veliki i mali, otišli, pa je veliki broj pripadnika srednje klase, kao i poduzetnika, napustio grad, odnoseći tako i poslove koji su ranije postojali.

Prije Detroita bankrotirali su i drugi gradovi, a najveći od njih je bio kalifornijski Stockton s blizu 300.000 stanovnika, kao i cijeli okrug Jefferson u Alabami, čija su dugovanja samo tijekom 2011. godine premašila četiri milijarde dolara.

Izvor: Al Jazeera i agencije