Renault-Nissan investira milijarde u Indiju

Šef Renault-Nissana Carlos Ghosn je rekao da se automobili razvijeni u Indiji mogu izvoziti i na druga brzorastuća i tržišta u razvoju (AFP)

Alijansa Renault-Nissan planira u naredne četiri godine uložiti 2,5 milijardi dolara u Indiju, objavio je Wall Street Journal, pozivajući se na šefa tog proizvođača automobila Carlosa Ghosna.

Kompanija nastoji znatno povećati obim prodaje u Indiji i u tom cilju namjerava plasirati dva nova modela automobila proizvedena u lokalnim fabrikama.

Ghosn je rekao da se automobili razvijeni u Indiji, također, mogu izvoziti i na druga brzorastuća i tržišta u razvoju, kao što su Kina, Rusija, Južna Afrika i Brazil.

Očekuju rast od 15 posto

Pored toga, objavljeno je da rukovodstvo Renault-Nissana očekuje da će ove godine njihov udio na indijskom tržištu dostići pet posto, a da će u narednim godinama porasti na 15 posto.

Alijansu Renault-Nissan formirali su 1999. godine francuska korporacija Renault i japanski proizvođač automobila Nissan.

Ona je jedan od najvećih igrača na svjetskom automobilskom tržištu, prisutna u Sjedinjenim Američkim Državama, Evropi, Japanu, Kini, Indiji i Rusiji.

Izvor: Agencije