Južni tok u Srbiju donosi i investicije

Srbija će u narednih osam godina uložiti osam milijardi eura u energetski sektor. Najznačajniji projekt je gasovod Južni tok koji će, prema riječima premijera ove države Ivice Dačića, omogućiti razvoj privrede i zaposliti više hiljada ljudi.

Izgradnja gasovoda kroz Srbiju počet će u decembru, a očekuje se da će radovi biti gotovi do kraja 2015. godine.

Cijevi Južnog toka će u Srbiju ući na jednoj poljani nadomak Zaječara. Poslije donošenja zakona o Južnom toku i zakona o eksproprijaciji, slijedeći korak je raspisivanje tendera za izgradnju.

„Petnaestog septembra bi trebalo da raspišemo tender i da izaberemo izvođača radova. Što se tiče početka radova ili formalnog početka radova, kako sada stoje stvari, to bi trebalo da bude krajem novembra, početkom decembra u prisustvu najviših zvaničnika Rusije i Srbije“, kazao je direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Dva glavna kraka

Trasa kroz Srbiju duga je 450 kilometara, planirana su dva kraka – za snabdijevanje Hrvatske i BiH.

Čelnici Gazproma očekuju uključenje i drugih država regije. U toku je projektovanje dva glavna kraka, a uskoro će, kako najavljuju, početi i radovi na eksproprijaciji zemljišta.

„Eksproprijacija ide u skladu sa našim planovima, biće završena u roku. One deonice na kojima će prvo početi izgradnja će biti otkupljene do kraja godine, a za sve ostale deonice, ja verujem, da će sredstva za eksproprijaciju biti obezbeđena već sledeće godine“, izjavio je Aleksandar Siromatin, direktor Gazproma za projektovanje.

Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović nada se skorom rješenju imovinsko-pravnih odnosa između Srbijagasa i Gas prometa iz Pala (BiH). Kaže tek tada se može krenuti u realizaciju Južnog toka.

Razvojne šanse

Premijer Srbije Ivica Dačić kaže da gasovod, koji na dionici kroz Srbiju košta 1,7 milijardi eura, predstavlja priliku za nova radna mjesta i podsticajnu investicionu klimu.

„Južni tok donosi velike razvojne šanse kompanijama, investicionu klimu i otvara velike mogućnosti za razvoj velikog broja industrijskih grana“, kazao je Dačić.

Novinarka Al Jazeere Jelena Milutinović iz Beograda podsjeća kako su sporazum o izgradnji Južnog toka, do sada pored Srbije potpisale Bugarska, Mađarska, Grčka i Slovenija.

Izvor: Al Jazeera