S&P snizio kreditni rejting Italije

Prognoza za novi rejting je negativna, što znači da S&P ne isključuje mogućnost njegova dodatnog sniženja (EPA)

Agencija Standard & Poor's (S&P)  snizila je kreditni rejting Italije za jednu razinu, sa BBB+ na BBB, zbog zabrinutosti da će zemlja pokleknuti pod pritiskom iscrpljujuće recesije.

Sniženje rejtinga odražava procjenu o daljnjem pogoršanju izgleda za italijansku ekonomiju, koje bi se nadovezalo na desetljeće realnog pada bruto društvenog proizvoda (BDP) za prosječnih 0,04 posto godišnje, navodi se u saopćenju.

Agencija je ujedno izmijenila prognozu za italijanski BDP u ovoj godini i sada očekuje njegov izrazitiji pad, po stopi od 1,9 posto, u odnosu na 1,4 posto prognoziranih u martu.

Prognoza za novi rejting je negativna, što znači da S&P ne isključuje mogućnost njegova dodatnog sniženja.

Reagirao i MMF

Prognoza za dugoročni rejting Italije je negativna, signalizirajući našu ocjenu da su šanse za njegovo dodatno sniženje u 2013. ili 2014. godini u najmanju ruku jedan prema tri, dodaje se u saopćenju.

Prošle sedmice je Međunarodni monetarni fond (MMF) u godišnjem izvještaju o Italiji procijenio da će se italijanska ekonomija ove godine smanjiti za 1,8 posto, u odnosu na ranije prognoziranih 1,5 posto.

Za iduću godinu očekuju rast po stopi od 0,7 posto, ali upozoravaju na moguće prepreke, poput podbačaja u provedbi mjera štednje i smanjenog kreditiranja.

Desetine hiljada demonstranata izašli suprošlog mjeseca na ulice Rima zalažući se za nova radna mjesta i poresku jednakost, a protestima su se odazvali na poziv triju glavnih italijanskih sindikata.

Ogorčeni sindikati

Govore su održali sindikalni čelnici, koji su organizirali jedinstvene demonstracije u glavnom gradu Italije prvi put nakon deset godina.

“Danas smo izašli na ulice, jer zemlja treba što hitnije odgovore da bi izašla iz krize. Prvo pitanje na koje treba što prije dati odgovor je poreska jednakost u korist radnika i penzionera”, rekla je Susanna Camusso, šefica najjačeg italijanskog sindikata CGIL.

Poreska jednakost znači da iznos poreza treba biti usklađen sa sposobnošću plaćanja poreskog obveznika.

Članovi triju sindikata “duboko su uvjereni da se, ukoliko Vlada ne odgovori na zahtjeve, gubi vrijeme, a kriza se produbljuje”, rekla je Camusso.

“Umorni smo od lijepih riječi. Ne treba nam nabrajanje problema, jer je Vlada tu da bi ih rješavala “, kazao je bivši čelnik CGIL-a Guglielmo Epifani, koji se pridružio demonstrantima.

Izvor: Agencije