Hypo Banka dostavila plan preustroja

Evropska komisija traži od Hyp Banke da se do kraja godine podijeli na više dijelova, ili da vrati više od dvije milijarde eura državne pomoći (Arhiva)

Austrijsko Ministarstvo finansija dostavilo je Evropskoj komisiji (EK) izmijenjeni plan preustroja nacionalizirane Hypo Alpe Adria Bank, pri čemu u ovoj banci očekuju dodatne “zadatke i obaveze” povezane s evropskom odlukom.

Izmijenjeni plan preustroja nosi datum 29. juni, navodi se u saopćenju Ministarstva. EK odredila je rok za dostavu tog plana do kraja juna.

Ostavka izvršnog direktora

Izvršni direktor Hypo Alpe Adria Bank Gottwald Kranebitter podnio je u utorak ostavku,, samo mjesec dana nakon što je isto učinio i predsjednik uprave ove banke Johannes Ditz.

Kranebitterova ostavka vremenski se nadovezala na priznanje austrijske ministrice finansija Marije Fekter da će Hypo Banci trebati nova injekcija iz austrijskog državnog budžeta.

Austrija je rezervirala 700 miliona eura za polugodišnju bilancu Hypo Banke, što je, prema mišljenju ministrice Fektor, dovoljno.

Priznala je da će banka trebati dodatnu pomoć, a iznos će, prema njezinim riječima, ovisiti o prihodu od prodaje mreže ogranaka banke u jugoistočnoj Evropi.

Kranebitter je izjavio da su javna rasprava o scenarijima gašenja banke i “nediferencirana nagađanja o troškovima” prouzrokovali “veliku štetu i, nažalost, u roku od nekoliko sedmica narušili značajan dio rada na sanaciji iz protekle tri godine”.

To je pogodilo i poslovanje u zdravim dijelovima banke, upozorio je on u otvorenom pismu, dodajući da mu je to onemogućilo daljnje obavljanje dužnosti izvršnog direktora.

U novom planu Ministarstvo ponovo predlaže da se rok za prodaju Hypo mreže u jugoistočnoj Evropi pomakne na sredinu 2015. godine. Potvrđuju, također, da italijanski ogranak banke od ovog mjeseca više ne bi trebao sklapati nove poslove, citira agencija APA saopćenje Ministarstva finansija.

Poslovanje u matičnoj Austriji bilo bi prodato ove godine, što je već realizirano, napominju u APA, podsjećajući da je ogranak prodan indijskim ulagačima.

“Prodaja svih dijelova poslovanja u 2013. godini, prema početnim zahtjevima EK-a, uspješno je otklonjena u konstruktivnim pregovorima”, ustvrdili su u Ministarstvu.

Skupo odgađanje

Evropski komesar za tržišno takmičenje Joaquin Almunia signalizirao je sredinom prošle sedmice da nije sklon produžiti rok za preustroj Hypo Banke.

“Više vremena nije rješenje”, kazao je on prošlog utorka u razgovoru za austrijski radio ORF.

“Odgađanje odluka bilo bi jako skupo za porezne obveznike i do sada nije riješilo probleme banke.”

EK traži od Hypo Banke da se do kraja godine podijeli na više dijelova, ili da vrati više od dvije milijarde eura državne pomoći koju je primila od 2009. godine.

Banka je tražila više vremena za preustroj, zbog nepovoljnih prilika na tržištu, koje otežavaju prodaju dijelova poslovanja.

Dubinski razgovor

Iz Hypo Banke su u ponedjeljak izvijestili da očekuju “značajne zadatske i obaveze” povezane s odlukom EK-a o državnoj pomoći.

“Iako EK-a još nije donijela konačnu odluku u postupku o državnoj pomoći, uoči dostavljanja programa vođeni su dubinski razgovori i u banci se polazi od pretpostavke da će odluka EU-a biti povezana sa značajnim zadacima i obavezama”, navodi se u saopćenju banke.

“Ti bi zadaci i obaveze mogli utjecati na vrednovanje udjela i kredita u prvom polugodištu.”

Banka će, prema kalendaru objavljenom na svojoj internetskoj stranici, objaviti izvještaj o polugodišnjem poslovanju “sredinom augusta”.

Izvor: Agencije