EU: Osam milijardi eura za zaposlenje mladih

Među omladinom u Evropi je trenutno svaki četvrti bez posla, a taj procent je znatno viši u krizom pogođenim perifernim članicama eurozone (Getty Images)

Evropski čelnici su na samitu u Briselu dogovorili da osam milijardi eura iskoriste za otvaranje novih radnih mjesta za omladinu.

Prijetnja od “izgubljene generacije” mladih Evropljana zahtijevala je hitne razgovore u Briselu, prenosi AFP.

“Moramo dati ljudima radna mjesta i ne smijemo davati lažna obećanja”, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel, poslije razgovora u Briselu koji se završavaju kasnije u petak, prenosi Tanjug.

“Bit će potrebno izvjesno vrijeme kako bi se otvorila radna mjesta za mlade ljude”, dodala je ona.

Merkel je, međutim, upozorila da budžetska disciplina ostaje ključ.

“Glavna stvar je unapređenje naše konkurentnosti”, poručila je ona.

Dogovorena sredstava

Evropski lideri su se dogovorili da će sredstva iz “Inicijative za zapošljavanje mladih” biti dostupna od januara 2014. godine za promoviranje programa pronalaženja posla i pomoći nezaposlenima da pronađu posao u drugim dijelovima Evropske unije (EU).

Kritičari su, međutim, najavljene mjere ocijenili kao nedovoljne u borbi protiv rastuće krize na tržištu rada, dok ih je predsjednik Evropskog parlamenta (EP) Martin Schulz okarakterizirao kao “kapljicu u okeanu”.

Među omladinom u Evropi je trenutno svaki četvrti bez posla, a taj procent je znatno viši u krizom pogođenim perifernim članicama eurozone, kao što su Grčka, Španija, Portugal i Italija.

Ova sredstva se, također, nalaze pod znakom pitanja, budući da će zavisiti od šireg dogovora između Evropske komisije (EK) i evropskih zemalja o sedmogodišnjem budžetu EU-a, koji je već mjesecima predmet žučne rasprave.

Puna saglasnost

Predsjednik Evropskog vijeća Herman van Rompuy izjavio je da postoji puna saglasnost među liderima u vezi s budžetom, ali da su otkriveni izvjesni budžetski problemi za pojedine zemlje i da će pokušati pronaći razumno rešenje.

Britanski premijer David Cameron istupio je na samitu, obećavajući da će se boriti za očuvanje godišnjeg budžetskog popusta Velike Britaniji od 3,1 milijarde funti, za koji se 1984. godine izborila tadašnja premijerka Margaret Thatcher.

Uprkos nezadovoljstvu ljudi širom EU-a zbog mjera uvedenih zarad borbe protiv krize, istočnoevropske zemlje podnose zahtjeve za članstvo u EU.

Hrvatska će u ponedjeljak postati 28. članica evropskog bloka, a očekuje se da će se na samitu u petak donijeti konačna odluka o datumu početka pristupnih pregovora sa Srbijom.

Albanija se, također, nada da će njen zahtjev za članstvo dobiti novu podršku.

Izvor: Agencije