Brodosplit uručio tri hiljade otkaza

Radnici će dobiti otpremnine u iznosu od 533 eura za svaku godinu staža za prvih 20 godina i po 200 eura za svaku iduću godinu (Pixsell)

Blizu tri hiljade radnika Brodosplita dobilo je otkaze.

Uprava kompanije donijela je ovu odluku sa ciljem restrukturiranja i na osnovu novog Kolektivnog ugovora, potpisanog prije dva mjeseca.

Odlučeno je da radnici dobiju otpremnine u iznosu od 533 eura za svaku godinu staža za prvih 20 godina i po 200 eura za svaku iduću godinu provedenu u Brodosplitu.

Prema planu Uprave, na posao će tokom juna biti vraćene dvije hiljade radnika.

Inače, Brodosplit upošljava 3.400 radnika, pa će na berzi rada završiti njih blizu 1.400.

‘Rub likvidacije’

“Mjera smanjivanja broja radnika, koje je nužno provesti u procesu restrukturiranja, Uprava je morala odmah provesti, te strukturu i broj zaposlenih prilagoditi stvarnim potrebama Brodosplita. To je posljedica dosadašnjeg neodgovarajućeg upravljanja, loših poslovnih politika, neprovođenje mjera restrukturiranja kad su one trebale biti provedene, i dugogodišnjeg akumuliranja gubitaka, što je sve dovelo Brodosplit na rub likvidacije”, navodi se u saopćenju Odjela za odnose s javnošću Brodosplita.

Radnicima Brodosplita kojima neće biti ponuđeni novi ugovori o radu, Uprava je, sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, osigurala savjetovanje kroz mobilne timove, koji će svim zainteresiranima pokušati pronaći odgovarajuće rješenje za njihovo novo zapošljavanje, zaključuje se u saopćenju.

Brodosplit je prodan krajem februara samoborskom DIV-u za jednu kunu, uz obavezu da novi vlasnik zadrži 2.000 od 3.400 sadašnjih radnika.

Privatizaciju Brodosplita odobrila je Evropska komisija (EK), čime je Hrvatska djelimično riješila pitanje restrukturiranja brodogradnje, jednog od najvažnijih zadataka prije ulaska u Evropsku uniju (EU).

Izvor: Al Jazeera i agencije